‹ BijbelquizBrood van stenen maken ›
Propagandastrijd
Gepubliceerd op 19-11-2012

En hij zei tegen haar: Als ze mij stevig vast zouden binden met nieuwe touwen, waarmee geen werk is gedaan, dan zou ik zwak worden en zijn als ieder ander mens.

Richteren 16:11 (HSV)

In de geschiedenis van de richter Simson lezen we uitvoerig hoe de Filistijnse Delilah achter het geheim van Simson's kracht probeerde te komen. Als Simson eerlijk was geweest dan had hij gezegd dat zijn kracht van God had gekregen, maar hij maakt er een spelletje van wat uiteindelijk zijn ondergang zou worden. Want met vijanden moet je nooit spelletjes spelen. In ieder geval, hij laat de Filistijnse weten dat hij met verse touwen gebonden moet worden. Er wordt hier voor "touwen" het Hebreeuwse woord yetarim gebruikt. Deze pezen of touwen van yetarim zijn gemaakt van de plant yitran (Thymelaea hirsuta), in het Arabisch wordt de plant mitnam “snoer van een tent” genoemd. In feite is het materiaal van deze plant zeer geschikt voor het maken van touwen en is zeer sterk.

Tot zover de achtergronden, nu komt de propaganda. Want deze plant groeide niet in het gebied waar Simson leefde (Ri 13:25), maar in de kuststrook zo'n 15 km verderop. Simson had duidelijk gezegd dat het nieuwe moesten zijn, en het is duidelijk dat Simson de Filistijnen aan het werk zet. Deze bezigheden moet bij de inwoners van de verschillende plaatsen waar de Filistijnen door heen moesten zijn opgevallen. Het was dus een gigantische publiciteitsstunt, temeer daar je kunt verwachten dat veel van die inwoners mee zijn getrokken om te zien hoe Simson werd vastgebonden en gevangen zou worden genomen. Men kan de kreten van verbazing en opwinding bijna horen, toen bleek dat deze zeven touwen gemaakt van yitran niet sterk genoeg waren.

Aan de andere kant speelde ook Simson gevaarlijk spel, als man liet hij zich verleiden door de bekoorlijke maar o zo gevaarlijke Delilah. Terwijl hij als richter EN nazireeër zich aan Gods opdracht had moeten houden en zich daarop moeten baseren. Zodra je daarvan afwijkt, dan is het gevaar groot dat je er onder door gaat. We zagen dit bij Adam en Eva die tegen de slang niet precies zeiden wat God had gezegd en gingen in discussie en uiteindelijk werden ze daarop gepakt. Ook bij Simson zien we dit, in plaats van bot te zeggen dat hij zijn kracht van God had gekregen, maakt hij er een spelletje van en glijd zo steeds verder af in zijn web.


Tags: Flora, Richteren, Simson, Yitran
Gerelateerde onderwerpen: Simson

Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs