‹ Brood van stenen makenPsalm 83 in oorlogstijden ›
Kritiek op propaganda
Gepubliceerd op 20-11-2012

Nu Israël Hamas aanpakt lees je plotseling in veel kranten dat het escaleert. De vraag die je objectief moet stellen waarom pakt Israël Hamas aan en dan blijkt plotseling dat het niet zomaar is, maar dat Hamas al jaren constant zware raketten afschoot op Israëlische burgerdoelen. Helaas lees en hoor je daar weinig van in de Nederlandse media en ik moet helaas constateren dat veel journalisten alleen maar de informatie van Hamas nemen en gebruiken in hun reportages. Nu is er niks mis mee als je informatie van Hamas gebruikt, maar het vergt journalistieke professionaliteit om tijdens oorlog ook de informatie van de andere partij (zelfs als het in je ogen de vijand is) te gebruiken en deze tegen elkaar af te wegen, zodat de lezer zelf zijn keuze kan maken.

Natuurlijk wordt er tijdens oorlog propaganda gemaakt en we moeten goed beseffen dat zowel Israël als Hamas zich hier mee bezighouden. Alles wat ze zeggen moeten we kritisch bekijken en met een paar zakken zout nemen en indien nodig is het van belang om kritiek te geven op de propaganda. Helaas wordt deze kritiek niet meer getolereerd als je iets over Hamas zegt en wordt het toegejuicht als je kritiek heb op Israël. Zo kwam ik gisteren een foto tegen van een bomaanslag in een café in Gaza, althans dat was de propaganda van Hamas. Ik herkende het café omdat het het bekende café Moment in Jeruzalem was welke op 9 maart 2002 was gebombardeerd met als gevolg dat 11 mensen werden vermoord en 54 gewond raakten. Het is walgelijk als een partij zoals Hamas dit soort foto's misbruikt voor eigen doeleinden. Nog walgelijker is het dat journalisten die jaren in Jeruzalem hebben gezeten om het nieuws te verslaan dit soort beelden niet controleren maar klakkeloos overnemen (ze zullen stellig wel eens dit café hebben bezocht). Het ergste is dat als dit soort misleidende propaganda aan de kaak wordt gesteld, mensen dit als pro-Israël propaganda betitelen.

Het gaat hier niet of men pro-Israël of pro-Hamas is, maar of men de leugens in de propaganda (van beide partijen) wil ontmaskeren om zo de waarheid boven het oorlogsgeweld te krijgen. Ik zou dan ook iedere lezer willen adviseren om eens niet alleen de Nederlandse media te lezen, maar vooral nu ook de Israëlische en Hamas media te bekijken, verschillende zijn in het Engels en anders kun je met vertaalsites als GoogleTranslate toch grotendeels de inhoud volgen. Ik kan je garanderen dat je van beide kanten totaal andere beelden krijgt dan verwacht.


Tags: Israël, Politiek
Gerelateerde onderwerpen: Politiek

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen