‹ Harpen in de wilgen hangenBijbelquiz (146) ›
De wereldwijde vloed
Gepubliceerd op 25-11-2012

Van verschillende mensen hoorde ik al dat dit boek van Tjarko Evenboer er aankwam en iedereen was dolenthousiast over hoe mooi en wetenschappelijk het allemaal in dit boek was uitgelegd. Van de week had ik eindelijk gelegenheid om het te lezen en tot mijn verbazing had ik een compleet ander gevoel. Het idee dat allerlei mythen zijn terug te voeren op Noach en zijn zonen is leuk, maar niet origineel. Ik had dan ook verwacht dat een en ander goed uitgewerkt was.

En dat laatste was zeker niet het geval, veel genoemde bronnen zijn verouderd en soms zelfs onjuist. Bijvoorbeeld de Toledoth-theorie van P.J. Wiseman is leuk, maar het levert ook enorme problemen op, want dit woord komt ook in andere delen van de Bijbel voor en levert daar grote problemen op voor deze theorie. Een andere belangrijke bron die wordt vermeld is "The witness of the stars" van E.W. Bullinger, dit boek is één van de grootste onzinboeken die ik ooit heb gelezen, met astrologische verklaringen die zelfs in de tijd dat het werd geschreven al door wetenschappers werd afgedaan als lariekoek (zie hier voor een recensie van dit boek).

Bij de vele etymologische verklaringen die worden gegeven van de woorden in de verschillende talen mis ik de verwijzingen naar de grote etymologische werken. Ook bij de betekenissen van de diverse namen kunnen vragen worden gesteld, in een bijlage zie je bijvoorbeeld de zogenaamde betekenissen van Adam tot en met Noach, echter deze wijken af met de betekenissen die in zowel oudere als nieuwe woordenboeken worden gegeven. Het is dan ook opvallend dat geen enkele keer naar deze woordenboeken wordt verwezen.

Als de schrijver over het Gilgamesh epos schrijft, dan lijkt het erop dat de schrijver onbekend is met het feit dat er verschillende soortgelijke epossen waren, met zeer interessante detailverschillen. De schrijver denkt dat de zigguraths en de piramiden in Egypte en in de nieuwe wereld eenzelfde doel hebben wat absoluut niet zo is.

De schrijver heeft het erover dat men vroeger dacht dat de aarde plat was, echter als hij het boek "Spijkers op laag water" van Jona Lendering had gelezen dat had hij kunnen weten dat dit grote onzin was.

En zo kan ik doorgaan, het boek hangt met vele onnauwkeurigheden aan elkaar en kan met recht onder de pseudo-wetenschappelijke boeken worden geschaard.

Mijn conclusie: niet lezen!!

Hier meer informatie over het boek of bestellen.


Tags: Ark van Noach + Zondvloed, Pseudowetenschap, Recensie, Zondvloed
Gerelateerde onderwerpen: Pseudowetenschap, Zondvloed

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken