‹ Bijbelquiz (146)Nefilim ›
De toonbroden die David at
Gepubliceerd op 26-11-2012

Toen gaf de priester hem dat heilige brood, omdat er geen ander brood was dan de toonbroden, die van voor het aangezicht van de HEERE weggenomen waren, om er vers brood neer te leggen op de dag dat het oude weggenomen werd.

1 Sam. 21: 6 (HSV)

Als we deze geschiedenis van David lezen dan zien we dat hij de oude toonbroden kreeg, omdat deze net door de verse (lett. de warme) toonbroden waren vervangen. We weten aan de hand hiervan dat David daar op de sabbat was, want in Leviticus 24:8 lezen we dat die op de sabbat vervangen moeten worden. Nu zouden we het hierbij kunnen laten, met als enige opmerking of David die broden dan wel mocht eten, maar in het Nieuwe Testament wordt deze gebeurtenis weer opnieuw aangehaald en wel door Jezus in zijn discussie met de farizeeën: "Hebt u niet gelezen wat David deed toen hij honger had, en zij die bij hem waren? Hoe hij het huis van God binnengegaan is en de toonbroden gegeten heeft, die hij niet mocht eten, evenmin als zij die bij hem waren, maar alleen de priesters?" (Mat. 12:3-4 HSV)

Dit laatste is interessant omdat de farizeeën nu net Jezus hadden aangevallen omdat zijn discipelen op de sabbat aren hadden geplukt en gegeten. Door deze verwijzing geeft Jezus aan dat zijn discipelen net zo onschuldig zijn als de mannen die bij David waren. Hij geeft aan dat men niet te wettisch moet zijn.


Tags: 1 Samuel, Mattheüs, Toontafel, Voedsel
Gerelateerde onderwerpen: Mattheus, Voedsel

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel