‹ Christelijke WebloggersBijbelquiz (147) ›
Het maken van een Bijbel
Gepubliceerd op 30-11-2012

Tegenwoordig zijn er heel veel soorten Bijbelvertalingen en als je in de boekwinkel kijkt dan zie je soms hele mooie exemplaren. Vaak lezen we in de kranten, tijdschriften en andere media waarom de ene vertaling beter is dan de andere. Maar vandaag had ik een rondleiding bij uitgever Jongbloed waar ze me lieten zien hoe het maken van zo'n Bijbel nu in zijn werk ging en dat was totaal anders dan ik had verwacht. Bijbels moeten nl. niet al te dik zijn, want je moet ze mee kunnen nemen naar bv. de kerk. Vaak zitten daar dan ook vaak nog als appendix de Psalmen op berijming eraan, waardoor het boek al gauw weer dikker wordt dan gewenst. Dus de uitgever heeft zich gespecialiseerd in "dundruk", oftewel op zo dun mogelijk papier drukken. Maar hoe dunner het papier hoe meer uitdagingen er zijn (problemen kennen ze niet bij Jongbloed), het kan makkelijk scheuren, dus zijn de machines er speciaal voor aangepast. Het dunne papier is iets doorzichtig, dus moet er gezorgd worden dat de letters op beide kanten van het papier precies even hoog zijn, zodat deze doorzichtigheid niet storend is.

En dan komt de volgende uitdaging, iedereen wil zijn eigen persoonlijke Bijbel en er zijn veel mensen die het superhandig vinden als je in de rand van die kleine inkepingen heb waar je op een klein stickertje het Bijbelboek kan zien. Blijkt dat ze daar gespecialiseerde vakmensen voor in dienst hebben die dit doen. want even uitschieten of niet opletten en het stickertje met het Bijbelboek is plotseling ergens anders geplaatst. Een andere uitdaging is dat de meeste van hun Bijbels zeer veelvuldig worden gelezen, dus het binden moet heel vakkundig gebeuren en ook daar zijn specialisten voor. Ze waren dan ook heel trots dat mijn Bijbel, die na snel rekenen meer dan 1000 uur was gebruikt onder de meest barre omstandigheden, nog zo gaaf was en hun enige teleurstelling was dat de goudopdruk op de kaft er afgesleten was. Maar dat is niet het enige, andere mensen willen hun naam op de kaft gedrukt, of willen dat hun Bijbel er modern uitziet, of juist met een mooie leren kaft, of ze willen een ander persoonlijk tintje. Was het vroeger zo dat je maar keuze had uit twee versies, tegenwoordig kunnen ze bijna aan iedere wens van de klant tegemoet komen. Het is dankzij hun perfectionisme en de kwaliteit van hun product dat bijna iedere Nederlandse Bijbel van welke vertaling dan ook tegenwoordig bij hun wordt gedrukt, naast nog een heleboel buitenlandse Bijbels.

Tot nu toe hebben we het alleen nog maar gehad voor de traditioneel gedrukte Bijbels, maar ook is er aandacht voor moderne media, er zijn "apps" ontwikkeld om de Bijbels op je tablet te draaien en ook hier is goed nagedacht over hoe het voor de gebruiker het meest makkelijk is. Kortom een zeer leerzame dag voor mij, voortaan als ik mijn Bijbel weer opensla zal ik even denken aan de zorg die besteed is bij het drukken.


Tags: Algemeen, Bijbels

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Hadderech