‹ Bijbelquiz (147)Biblical Studies Carnival November 2012 ›
Nefilim en de dag des oordeels
Gepubliceerd op 04-12-2012

De afgelopen dagen kreeg ik een tweetal reacties op verschillende artikelen die dermate interessant zijn dat ik ze gecombineerd wil behandelen.

De eerste opmerking, Yet the phrase וגם אחרי in Gen. 6.4 indicates that these activities continued after the Flood, does it not?, ging over de vermelding dat de nefilim ook na de zondvloed nog bestonden. Ik had al aangegeven dat "dit betekent dat deze nefilim niet meer schade konden toebrengen na de zondvloed, omdat of ze er niet meer waren of in macht waren ingeperkt (ie. ze hadden geen gemeenschap meer met de mensen)." Strikt genomen is dus alleen het laatste mogelijk, nl. dat hun macht was ingeperkt. We lezen dan ook over deze nefilim in Num. 13:33 waar ze meer in overdrachtelijke zin wordt genoemd. De vraag blijft echter overeind staan of ze volledig machteloos waren, of slechts deels. Nu worden in het Oude Testament verschillende keren melding gemaakt van reuzen (men hoeft maar te denken aan de Anakim, Refaïm of Goliath) maar zijn dit dezelfde wezens als de nefilim? Ik denk het niet, in mijn vorige artikel had ik al genoemd dat de nefilim mogelijk gevallen engelen waren (demonen). Als we nu Opb. 12:7-12 lezen:

7 Toen brak er oorlog uit in de hemel: Michaël en zijn engelen voerden oorlog tegen de draak, ook de draak en zijn engelen voerden oorlog.

8 Maar zij waren niet sterk genoeg, en hun plaats werd in de hemel niet meer gevonden.

9 En de grote draak werd neergeworpen, namelijk de oude slang, die duivel en satan genoemd wordt, die de hele wereld misleidt. Hij werd neergeworpen op de aarde en zijn engelen werden met hem neergeworpen.

10 En ik hoorde een luide stem in de hemel zeggen: Nu is gekomen de zaligheid, de kracht en het koninkrijk van onze God en de macht van Zijn Christus, want de aanklager van onze broeders, die hen dag en nacht aanklaagde voor onze God, is neergeworpen.

11 En zij hebben hem overwonnen door het bloed van het Lam en door het woord van hun getuigenis, en zij hebben hun leven niet liefgehad tot in de dood.

12 Daarom, verblijd u, hemelen, en u die daarin woont! Wee hun die de aarde en de zee bewonen, want de duivel is naar beneden gekomen, naar u toe, in grote woede, omdat hij weet dat hij nog maar weinig tijd heeft.

Dan zien we hier weer een verwijzing naar deze gevallen engelen en dat ze in de eindtijd nog steeds of weer zich op de aarde bevinden. Ik vraag me dan ook af of deze passage in Gen. 6:4 "en ook daarna" niet hierop kan slaan. Als dat zo is dan wordt duidelijk wat in 2 Pet. 3:6-7 "Daardoor is de wereld die er toen was, vergaan, overspoeld door het water. Maar de hemelen die er nu zijn, en de aarde, zijn door hetzelfde Woord als een schat weggelegd en worden voor het vuur bewaard tot de dag van het oordeel en van het verderf van de goddeloze mensen" wordt bedoeld en daarmee kom ik op de opmerking die bij het artikel van Gen. 1:2 werd genoemd. Blijkbaar worden deze demonen weer actief en zorgen ervoor dat er grote aantallen goddeloze mensen komen, misschien niet op dezelfde manier als voor de zondvloed, maar blijkbaar wel op een een of andere manier. Het is om die reden dat de huidige hemel (niet perse het universum) en de aarde voor het vuur wordt bewaard tot het oordeel komt.

Zoals ik al zei hemel hoeft niet per definitie het universum te betekenen, het heeft ook de betekenis van wolken/uitspansel. Sinds de zondvloed is de aarde flink anders geworden en ik denk dat Petrus hier terugverwijst naar Gen. 1:7-8 Als dat zo is dan was de wolkenlucht voor de zondvloed anders dan nu. Dit blijkt ook uit Gen. 7:11 waar staat "de sluizen des hemels(werden)geopend". De hemelen werden dus niet met water bedekt, maar eerder dat het water uit

de hemel stortte. De hemel van voor de zondvloed veranderde in de hemel die we nu zien. De huidige aarde en hemel (=wolkenlucht) "worden ten vure bewaard tegen den dag des oordeels".


Tags: 2 Petrus, Ark van Noach + Zondvloed, Genesis, Nefilim, Openbaring (boek), Zondvloed
Gerelateerde onderwerpen: Nefilim, Openbaring (boek), Zondvloed

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel