‹ Sneeuw in JeruzalemBijbelquiz (148) ›
Reuzen of lange mensen
Gepubliceerd op 08-12-2012

In de Bijbel wordt verschillende malen melding gemaakt van reuzen, maar hoe lang waren ze ten opzichte van de anderen. Uit archeologische opgravingen blijkt dat de gemiddelde mens toen ongeveer 1,60 m lang was. Niet erg groot maar zeer goed verklaarbaar omdat men toen lang niet zo goed eten had als tegenwoordig, bovendien ook nu zijn de meeste mensen kleiner dan de westerse mens (denk aan de Chinezen, Koreanen, etc.).

Als we kijken naar de lengte van mensen dan valt op dat maar een paar keer een lengte wordt gegeven, in de meeste gevallen wordt alleen gezegd dat ze groot waren. De eerste is Og, de koning van Basan die een bed had van wel vier meter lengte, nu zegt dit niet veel want rijke mensen hebben altijd al de neiging gehad om grote bedden aan te schaffen en de enige verwijzing is dat het een reus was (Deut 3:11).

De eerste persoon waarvan we de lengte enigszins kunnen bepalen is koning Saul die een kop groter was dan de meeste anderen (1 Sam 9:2) en vermoedelijk 1,80 lang was. Ook David was van groot postuur en had zeer waarschijnlijk dezelfde lengte als koning Saul, want we lezen dat deze laatste zijn wapenuitrusting aanbood aan David en dit zal hij nooit gedaan hebben als deze niet zou passen. We lezen dan ook dat David deze weigerde, omdat hij hieraan niet gewend was (1 Sam 17:39).

Van Goliath weten we dat hij zes el en een span lang was, wat ongeveer 2,90m is, maar in de LXX wordt gesteld dat hij slechts twee meter was (1 Sam 17:4). Van zijn broer Lachmi wordt alleen vermeld dat hij groot was (2 Sam 21:19), maar alleen van zijn speer wordt gezegd dat dit als een weversboom was. In 2 Sam 21:20 lezen we van een ander familielid van hen, maar ook hier wordt op de vermelding na dat hij lang was geen precieze lengte gegeven. Wel wordt als bijzonderheid gegeven dat hij aan iedere hand zes vingers en aan iedere voet zes tenen had, dit kan wijzen op een groeistoornis.

Tot slot wordt er nog van een Egyptische man verteld dat hij vijf span, dus ong. 2.22 m, lang was (2 Sam 23:21; 1 Kron 11:23).

Al met al komen deze personen niet in onze ogen als gigantisch over, misschien Goliath maar ook zijn lengte (van welke bron je die ook neemt) is niet iemand die we als een reus zouden bestempelen.


Tags: Algemeen, Reuzen
Gerelateerde onderwerpen: Reuzen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs