‹ LijstjesBijbelquiz (150) ›
De kerk en “onze” vluchtelingen
Gepubliceerd op 23-12-2012

Het verhaal van vluchtelingen die naar Nederland toegekomen zijn domineert op dit moment het nieuws. Projecten als de vluchtkerk worden verheerlijkt en verketterd door dezelfde media. Mensen weten niet altijd goed hoe hier mee omgegaan moet worden. Sommigen vinden dat we onze “christelijke” (lees: “oude”!) normen en waarden weer moeten oppakken en moeten zorgen voor deze arme stakkers, terwijl anderen schreeuwen dat wij ons land niet moeten laten creperen door zulk uitschot.

Het is niet mijn bedoeling een politieke stelling te verdedigen. Het lijkt mij veel nuttiger om te gaan kijken hoe wij als christenen tegen vluchtelingen aan kunnen kijken.

Het probleem:

Het probleem van deze discussie is duidelijk. Weinig christenen (en ook ongelovige mensen) willen vluchtelingen niet helpen, maar het probleem is waar houdt het op?

In de afgelopen twee weken heb ik heel erg veel christenen emotioneel horen praten dat hun broeders en zusters afgeslacht zullen worden in andere landen als ze teruggestuurd worden, maar ik heb in mijn omgeving niemand gehoord over de vervolgde atheïsten die ook gevangen gezet zijn in bijvoorbeeld Egypte, maar ook in tig andere landen, en die geen amnestie kregen!

De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat wij Nederlanders (en dus ook Nederlandse christenen) soms behoorlijk kortzichtig zijn.  De christelijke vluchtelingen krijgen meer sympathie dan andere vluchtelingen, waardoor christenen vaak de vertaalslag krijgen: “wij moeten voor vluchtelingen zorgen, want dit zijn onze broeders en zusters”. Hierdoor kan een project als de Vluchtkerk ook (terecht) heel erg veel steun ontvangen, want “wij” christenen doen hier iets goeds voor de zielige mensen.

Het probleem is natuurlijk niet of de vluchtkerk moet ophouden, of dat kerken niets meer met vluchtelingen moeten doen, maar waar houdt het op? Moeten we iedereen helpen, of moeten we ons beperken tot grote groepen en de enkeling laten staan?

Persoonlijk geloof ik dat kerken een grote invloed kunnen uitoefenen op het vluchtelingenbeleid. Dit gebeurt al heel erg veel door kerken die helpen met vertalen, juridische problemen, maar ook met integratie e.d.

Kerken zijn gelukkig niet zo kortzichtig meer dat ze deze diensten alleen aanbieden aan hun broeders en zusters. Hierdoor kan een vluchteling ook een eerlijke kans krijgen tot integratie.

De weg:

Hoe moeten we dan dit probleem oplossen? Hoe kunnen wij als christenen vluchtelingen helpen?

Persoonlijk ben ik heel erg aangesproken door kleine gemeenschappen, zoals de op deze blog eerder genoemde Elim-gemeenschap, die vluchtelingen laten schuilen, rusten en die ze hulp bieden.

Daarnaast zijn er veel gemeenschappen die hulp aanbieden bij bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken, papierwerk en veel meer alledaagse dingen.

Het grootste goed wat een kerkelijke gemeenschap echter kan doen is een gevoel van saamhorigheid kweken. Dit gebeurt vaak door evangelisatie, pastoraat en diaconie. Veel buitenlanders voelen zich vreemd in dit land en zoeken naar iets vertrouwds, iets waar ze op kunnen bouwen. Sommige kerkelijke gemeenschappen doen dit momenteel zeer goed en laten vluchtelingen soms hun huidige situatie vergeten door ze prachtige dingen te laten zien, maar ook door hun sommige goede dingen te laten zien in de wereld.

Het doel:

Het doel van deze probleemstelling is onduidelijk. Voor veel christenen blijft het doel misschien toch zieltjes winnen, terwijl voor andere christenen het doel alleen is om vluchtelingen een kans te geven. Persoonlijk ben ik voorstander van het laatste. Wij hebben als christenen de plicht gekregen om onze naasten te helpen. Dit kan op vele manieren, je kunt zo bijvoorbeeld geld geven aan de vluchtkerk, aan kleine gemeenschappen die vluchtelingen helpen, maar je kunt ook het probleem bij de wortel aanpakken door bijvoorbeeld proberen de mensenrechten te verbeteren.

Wij hebben als christenen een doel voor ogen en moeten dit ook volbrengen. We mogen alleen niet vergeten dat niet alle vluchtelingen christenen zijn en we moeten juist ook voor de anderen zorgen en laten we daar ook nu naar kijken.

Tips:

Red. Kole en de Kruijf - Het ongemak van religie

http://www.devluchtkerk.nl/home

http://www.elim.nl/nl/home.html

http://www.gave.nl/


Tags: Algemeen, Asielzoekers, Christendom, Christenvervolging, Gemeente, Kerken, Politiek
Gerelateerde onderwerpen: Christendom, Christenvervolging, Kerken, Politiek

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken