‹ Bijbelquiz (153)Bijbelquiz (154) ›
Uit je dak gaan
Gepubliceerd op 15-01-2013

Een paar jaar geleden schreef ik over de vier mannen die het zieke vriend door het huis van Jezus lieten zakken. Nu kreeg ik daar een reactie op, waaruit bleek dat ik toch niet zo goed had nagedacht over alle mogelijkheden. Als eerste de tekst:

Maar ze zagen geen kans om door de mensenmassa heen te komen, en dus gingen ze het dak op en lieten hem op het bed door een opening in het tegeldak naar beneden zakken tot vlak voor Jezus.

Lukas 5:19 (HSV)

De vorige keer had ik aangegeven dat het om een dak ging waarop modder lag, echter in het mailtje wees de schrijver erop dat het Griekse woord keramon in alle gangbare woordenboeken in dit gedeelte wezen op dakpannen. Veel Hellenistische (Griekse) huizen hadden namelijk dakpannen, in landen zoals Israël waar goede klei moeilijk aan te komen was, maakte men voor gewone huizen veelal gebruikt van aangestampte modder. Dus welke van de twee soorten dak is het? Kapernaüm, waar zich deze geschiedenis afspeelt, ligt in het noorden van Israël en daar waren al ruim 200 jaar Hellenistische invloeden en men heeft van officiële gebouwen inderdaad dakpannen gevonden. Het probleem is dat van gewone huizen uit die tijd men geen restanten van het dak heeft gevonden. Om die reden ben ik er dus dan ook van uitgegaan dat het huis eenvoudig was en dus een dak van modder.

Nu zijn er een aantal vragen op te werpen. Als eerste was het wel een gewoon huis, omdat er allemaal Farizeeërs en andere Schriftgeleerden kwamen. In Markus 2:1 lezen we dat het huis van Jezus was en dus geen officieel huis. Nu bestaat nog steeds de mogelijkheid dat het een luxe huis was met dakpannen, maar dat kunnen we nergens uit opmaken.

Een andere vraag is, hoe lieten de vier mannen hun vriend naar beneden zakken? In Markus lezen we dat ze het deden met behulp van de draagbaar en op veel tekeningen zie je dan ook dat de draagbaar met de touwen aan de handvatten naar beneden wordt gelaten. In een huis met een dak van modder is dit absoluut geen probleem, maar met een dak met dakpannen wordt dat lastiger omdat onder deze dakpannen allemaal schrootjes en planken zijn als constructie. Natuurlijk bestaat de mogelijkheid dat de zieke man met draagbaar aan zijn oksels naar beneden is gelaten, waardoor je een kleinere opening nodig hebt.

Verder, toen Lukas dit schreef was hij niet in Israël en de kans is groot dat hij het huis zelf nog nooit had gezien, omdat hij het na nauwkeurig onderzoek (Luk. 1:1-4) heeft opgeschreven, dus veel via overlevering. Om die reden kan het zijn dat hij in Klein-Azië of Italië was toen hij het Evangelie schreef en de daken uit die omgeving in gedachten had, toen hij het woordje keramon gebruikte. Dit hoeft niet zo te zijn, omdat Lukas een van de nauwkeurigste Evangeliën is.

Tot slot, beide mogelijkheden staan open en ik zal verder in deze materie moeten duiken om erachter te komen wat voor soort dak het was. Nu is dit weetje absoluut irrelevant voor je geloof, veel belangrijker is of we ook tegenwoordig nog zoveel geloof hebben als deze vier vrienden, of zijn we zo kritisch als de Farizeeën en Schriftgeleerden die wel alles willen weten maar het niet in toepassing brengen?


Tags: Huis, Lukas, Uncategorized
Gerelateerde onderwerpen: Huis, Lukas

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs