‹ Bijbelquiz (156)Bloggen over je geloof (2) ›
Bloggen over je geloof
Gepubliceerd op 05-02-2013

Op internet zijn heel wat blogs te vinden van mensen die schrijven over hun geloof en sinds een paar maanden hebben verschillenden zich verenigd een een groep. Sommigen van hen schrijven over alledaagse dingen, anderen schrijven stukjes over foto's die ze hebben gemaakt, maar kenmerkend is dat ze het allemaal doen met hun geloof als uitgangspunt. Bij mij kwam de vraag op waarom zij dit doen, wat hun beweegredenen zijn. Verschillende hebben hierop gereageerd en zullen deze maand op deze weblog hierover schrijven. Vandaag is het Gerda van Schagen van de weblog "Over van alles en nog wat".

Bloggers geloven’, ja in dat rijtje hoor ik ook thuis! Maar als ik hier mag vertellen waarom ik eigenlijk ‘blog’, was dat toch niet in eerste instantie omdat ik geloof en dat zo nodig wilde vertellen op 'het net'. Ik ben echtgenote, moeder van zeven - waarvan nog vijf thuis, en oh ja, sinds enkele maanden oma van een kleindochter. In het dagelijks leven ben ik huisvrouw met sinds kort, tegen wil en dank een-baantje-erbij. Op fora was ik al wel actief geweest in discussies over de Bijbel maar dat was vaak nogal theoretisch, je haakt in op wat anderen ten berde brengen. De gedachte aan een eigen blog kwam op nadat anderen vonden dat het ook wel iets voor mij was, maar ook toen ik ontdekte dat schrijven me hielp om mijn gedachten te ordenen en ik zo meer duidelijkheid en inzicht kreeg hoe de dingen die ik meemaakte in elkaar staken. Ook heb ik schrijven altijd al leuk gevonden maar was er eigenlijk nooit echt aan toe gekomen.

Ongeveer twee jaar geleden ben ik mijn blog gestart als een soort experiment, ik wilde wel eens zien wat er zou gebeuren als ik mijn reacties op de dingen om mij heen op 'papier' zou zetten. Ik had geen vastomlijnd plan en heb ook geen vaste onderwerpen waar ik over schrijf. Inmiddels ben ik er wat aan gewend om soms toch best heel persoonlijke gedachten aan ‘het net’ toe te vertrouwen. Mijn blog gaat eigenlijk over van alles en nog wat - en deze originele titel had ik het zelfs al meegegeven. Nog steeds als ik wat heb gepost, weet ik niet waar ik het de volgende keer over ga hebben – dat blijft voor mij, net als voor mijn lezers, elke keer weer een verrassing. Wel is het zo dat ik elke keer kom met een geestelijke toepassing, die er soms ineens uitrolt zonder dat ik daar van te voren over na heb gedacht. Mijn geloof blijkt dus toch op die manier een prominente rol te spelen bij alles waar ik over schrijf. Zelf heb ik wat met Bijbelstudie en door te linken naar bepaalde teksten via biblija.net, kunnen mensen die gedeelten erbij lezen, maar dat is niet noodzakelijk om het verhaal te kunnen volgen.

Wanneer is volgens mij een blog het waard om te lezen en kun je zó schrijven dat het mensen raakt? Niet wanneer je op elk probleem een juist antwoord kan geven compleet met Bijbelteksten, maar wanneer je écht iets te vertellen hebt. En dat aansprekende zit ‘em in het mogen doorgegeven van de dingen die je hebt geleerd in het leven. Niemand heeft namelijk iets aan verhalen van mooi-weer christenen (of aan de theorie, die kennen we vaak wel) maar wel aan voorbeelden hoe je vanuit de onvolmaaktheid van het leven, God steeds weer kunt vinden. Want hoe je in de dingen die je niet begrijpt – door lijden heen - toch Hem kan blijven vertrouwen, dat is bijzonder. Ook in de Bijbel vind je dat soort gelovigen terug en daarmee kunnen we anderen bemoedigen. Door allerlei moeilijkheden heen heb ik ook ontdekt dat God mij echt ziet in mijn omstandigheden en actief handelt als we bidden - op Zijn tijd. Ook liet Hij mij zien dat Hij anders kijkt naar mensen en naar omstandigheden dan wij – en dat ik mag zijn wie ik ben (al was ik mijn hele leven al een echte gelovige en wist ik niet dat op bepaalde punten deze dingen niet duidelijk waren). "Als de graankorrel niet in de aarde valt, draagt hij veel vrucht." De herkenning van dat gegeven, dat maakt een blog waardevol.

Uiteindelijk denk ik dus toch dat ik ‘blog’ om over de dagelijkse dingen te vertellen en om dan van daaruit, te proberen de andere blik dan de menselijke te vinden en te laten zien dat door Jezus Christus, God een Vader is die we volledig kunnen vertrouwen - dwars door alles heen. Tegelijkertijd probeer ik mijn lezers op een laagdrempelige manier een Bijbelse basis aan te reiken bij wat ik schrijf, om zo ook vanuit de Bijbel zelf, de Heer beter te leren kennen. Als men hier iets van oppakt, zou je dat ook kunnen zien als ‘vrucht voor Hem’. En dat is voor mij het mooiste resultaat wat er uit mijn blogjes voort kan komen.


Tags: Algemeen, Geloof
Gerelateerde onderwerpen: Geloof

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel