‹ LezingenWonen in de velden van Moab ›
Jezus de Jood
Gepubliceerd op 01-03-2013

Soms verbaast het me dat mensen zo snel dingen verkondigen die absolute onzin zijn. Zo kreeg ik laatst weer een bericht onder ogen dat Jezus geen jood zou zijn geweest maar een Palestijn. Nu zou ik dit als een grote grap kunnen bezien, ware het niet dat een kerkgenootschap dit als zeer serieus ziet. De vraag die ik me dan ook stelde als dit respectabele kerkgenootschap met al hun theologen gelijk heeft dan moet ik overvloedig bewijs vinden in de Bijbel hierover.

Mijn eerste, niet zo grote, verbazing was dat in de Bijbel helemaal geen volk voorkomt dat Palestijnen heet. Wel is in het Oude Testament sprake van Filistijnen die vroeger in de kuststreken van Israël woonden, maar dit is een compleet ander volk zonder Semitische wortels. De naam van dit volk mag dan lijken op de Palestijnen maar ze zijn niet dezelfde. Een reden hiervoor is dat de Romeinen na de vernietiging van Jeruzalem ieder spoor naar het Joodse volk wilden laten verdwijnen en om die reden het gebied hernoemde naar de Filistijnen.

Ga ik verder lezen in de Bijbel dan valt me op dat de Romeinen een plakkaat op het kruis plaatsen met de tekst "Deze is Jezus, de Nazarener De koning der Joden" (Mat. 27:37; Mark. 15:26; Luk. 23:38; Joh. 19:19) en wel in verschillende talen. Is het al vreemd volgens ons kerkgenootschap dat in deze teksten wordt gesteld dat Jezus niet zomaar een Jood was, maar zelfs de koning der Joden, dan zou je volgens hun theologie toch wel verwachten dat dit minstens in de taal van de Palestijnen zou zijn neergezet, ook dit is niet het geval want de tekst staat in het Latijn, Grieks en Hebreeuws (de taal van de Joden).

Lezen we verder dan zien we bijvoorbeeld in Lukas 1 dat de moeder van Jezus naar haar nicht Elisabeth gaat, waarvan haar man Zacharias kort daarvoor als priester dienst heeft gedaan in de tempel te Jeruzalem. Vanuit het Oude Testament weten we dat alleen nakomelingen van Aäron priesters waren en dat ze dus Jood waren. Hieruit blijkt, tenzij men via allerlei moeilijke niet in de Bijbel staande constructies ervan uitgaat dat Maria slechts aangetrouwd was en Palestijn was, dat Maria een Jood was. Dus ook haar zoon Jezus was een Jood. In hetzelfde hoofdstuk vinden we bovendien nog de opmerking van een engel dat "God, de Heere, zal Hem den troon van Zijn vader David geven", in het Oude Testament lezen we dat deze David een koning was van de Joden en geboren was uit Joodse afstammelingen. Ook hier blijkt weer dat er geen enkele verwijzing is naar een Palestijnse afkomst.

Zoals ik al stelde, in de Bijbel komt nergens een Palestijns volk voor, kijken we in de geschiedenis dan valt op dat pas in 1967 door een zekere Jasser Arafat een Arabische groep mensen Palestijnen wordt genoemd, daarvoor werden voornamelijk de joden en christenen die in Israël woonden zo genoemd. Niet veel later in 1975 noemt diezelfde Jasser Arafat Jezus "de eerste Palestijnse Martelaar". Het is dan ook een enorm anachronisme om deze bevolkingsgroep terug te dateren tot het begin van onze jaartelling, het is geschiedsvervalsing als geleerden dit blijven ondersteunen zonder met feitelijke bewijzen te komen en het is blasfemie als diezelfde geleerden Jezus een andere identiteit willen geven omdat dit beter in hun straatje past. Natuurlijk de Arabische christenen in het door de PA en Hamas gecontroleerde gebied hebben het zwaar, maar je helpt hen niet door hen een gefantaseerde geschiedenis te geven en je helpt hen ook niet door het Woord van God te veranderen.


Tags: Christendom
Gerelateerde onderwerpen: Christendom

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel