‹ Livius Nieuwsbrief / maartJezus de Jood ›
Lezingen
Gepubliceerd op 01-03-2013

Aan de medewerkers van Aantekeningen bij de Bijbel wordt regelmatig gevraagd of ze lezingen kunnen geven over verschillende onderwerpen welke ook op de website zijn behandeld. Om die reden hieronder een groeiend overzicht van lezingen welke we regelmatig geven, ook is het mogelijk dat we in overleg over een specifiek onderwerp een lezing geven.

Zie hier voor een overzicht van data. Wilt u ons uitnodigen dan kunt u met ons contact opnemen via bijbelaantekeningen at gmail dot com.

Ster van Bethlehem

Ieder jaar staan er in de kranten allerlei hypotheses wat de Ster van Bethlehem geweest kan zijn. Tijdens deze lezing zullen verschillende van deze hypotheses zoals, was het een conjunctie of een komeet of een nova, worden behandeld en waarom ze wel of niet geschikt zijn. Daarnaast wordt aandacht gegeven waarom deze magoi of geleerden deze tocht ondernamen.

Voor deze lezing is geen specifieke kennis noodzakelijk van sterrenkunde.

Zie Kerst, voor een reeks artikelen over dit onderwerp op de weblog.

Astronomie in Job

In geen enkel Bijbelboek worden zoveel astronomische fenomenen genoemd als in Job. Naast verschillende bekende sterren- beelden, zoals de Grote Beer en Orion zijn er ook minder bekende als de Mazzaroth en de Kamers van het Zuiden. Op deze avond zullen verschillende van deze astronomische vermeldingen worden behandeld en zal de toehoorder worden meegenomen in een zoektocht wat deze sterrenbeelden zijn en waar ze zich bevonden aan de hemel. Met behulp van de archeo-astronomie (de wetenschap over het ontstaan van de astronomie) wordt gekeken of deze sterrenbeelden reeds voorkwamen bij de omliggende landen zoals de Babyloniërs en de Sumeriërs. Aan de hand van deze zoektocht zal blijken dat Job een van de oudste boeken is van de Bijbel.

Voor deze lezing is geen specifieke kennis noodzakelijk van sterrenkunde.

Zie Job, voor een reeks artikelen over dit onderwerp op de weblog.

Duisternis over Golgotha

De ‘Duisternis over Golgotha' is een van de minder bekende meteorologische verschijnselen uit de Bijbel en maakt deel uit van de geschiedenis van Jezus van Nazareth, ook wel de Christus genoemd. Voor christenen is Jezus de Zoon van God, die voor de gehele mensheid op Aarde is gekomen, om hen te verlossen van het kwade. Veel theologen en andere geleerden zijn dan ook niet verder gegaan dan de stelling dat deze duisternis geen zonsverduistering geweest kan zijn, wat het dan wel zou zijn geweest wordt vaak genegeerd. Wetenschappers die wel deze drie uur durende duisternis tijdens het sterven van Jezus aan het kruis hebben bestudeerd, hebben verschillende hypotheses ontwikkeld met een mogelijke verklaring wat de oorzaak van deze gebeurtenis was. Tijdens deze lezing zullen deze hypotheses worden besproken en gekeken naar de mogelijkheden en onmogelijkheden. Dit wordt gedaan door ook de andere fenomenen die in de Bijbel, tijdens Jezus kruisdood, genoemd worden erbij te betrekken.

Na deze lezing heeft men inzicht gekregen wat er zich allemaal op die dag afspeelde en welke verklaring het meest logische is.

Zie Pasen, voor een reeks artikelen over dit onderwerp op de weblog.

De flora van de Bijbel

In geen enkel religieus boek vinden we zoveel verwijzingen naar de natuur als in de Bijbel. Deze lezing geeft een algemeen overzicht over de diverse planten en bomen die voorkomen in de Bijbel

Deze lezing is niet alleen geschikt om inzage te krijgen over de flora van de Bijbel, maar is ook uitermate geschikt als een inleiding op de onderstaande lezingen.

Zie Flora, voor een reeks artikelen over dit onderwerp op de weblog.

De natuur in Hooglied

Een van de Bijbelboeken die zelden wordt behandeld is Hooglied, toch is dit boek enorm interessant omdat hierin een goede beschrijving wordt gegeven over de flora en de fauna van het toenmalige Israël. Aan de hand van verschillende voorbeelden wordt verteld over de schitterende rijkdom van planten en dieren in dit boek.

Zie Hooglied, voor een reeks artikelen op de weblog.

De natuur van Jeremia

Als men het boek Jeremia doorleest dan valt op dat de profeet regelmatig verwijst naar de natuur welke in Israël is te zien. Hij wijst op de trek van de ooievaar, op specifieke planten die bij de Dode Zee groeien, maar ook hoe gevaarlijk de woestijn is voor de stedeling en dat deze op veilige wegen moet lopen. Tijdens deze lezing wordt aan de hand van verschillende van deze teksten het boek Jeremia behandeld.

De agrariër in de Bijbel

In deze lezing zal aandacht geschonken worden aan het leven van de boer, de producten die ten tijde van de Bijbel geteeld worden en aan problemen in de sector. Er zal aandacht worden gegeven hoe men toen leefde, hoe het soms botste tussen de agrariërs en de nomaden die met hun kudden vaak hetzelfde gebied moesten delen.

Bijbeltuinen

Overal in de wereld zijn Bijbeltuinen aangelegd, vol met planten en bomen welke in de Bijbel worden genoemd. Tijdens deze lezing zullen een aantal planten en bomen de revue passeren waarom ze worden genoemd in de Bijbel en hoe men ze zelf kan kweken. Aandacht zal worden geschonken waarom verschillende Bijbelse planten het in Nederland niet goed doen en waarom men dan beter voor een alternatief kan kiezen. Ook andere problematieken rondom de aanleg van een Bijbeltuin wordt besproken.

Deze lezing is met name geschikt voor organisaties en personen die zelf plannen hebben om een Bijbeltuin aan te leggen. Om die reden wordt meestal van te voren gevraagd wat de plannen zijn, zodat de lezing daarop wordt afgestemd.

Zie Bijbeltuin, voor een reeks artikelen over dit onderwerp op de weblog.

Tabernakel

De Tabernakel is een van de weinige draagbare tempels die ooit in de geschiedenis hebben bestaan. Tijdens deze lezing zal gekeken worden hoe deze eruitzag, waar de verschillende onderdelen voor dienden. Aan de hand van uitvoerig beeldmateriaal zal uitgelegd worden dat de Tabernakel in korte tijd opgezet of ingepakt kon worden en dat iedere leviet zijn eigen taak had hierin.

Zie Tabernakel, voor een reeks artikelen over dit onderwerp op de weblog.


Tags: Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin