‹ Jezus de JoodBijbelquiz (160) ›
Wonen in de velden van Moab
Gepubliceerd op 02-03-2013

In de dagen dat de richters leiding gaven [aan het volk], gebeurde het dat er hongersnood was in het land. Daarom ging een man uit Bethlehem in Juda op weg om als vreemdeling in de vlakten van Moab te verblijven, hij, zijn vrouw en zijn twee zonen.

Ruth 1:1 (HSV)

Aan het begin van het kleine boek Ruth lezen we dat Elimelech samen met zijn vrouw en twee kinderen naar het buitenland gaan omdat in Bethlehem een hongersnood was. In de Bijbel lezen we vaker dat er hongersnoden waren en dat mensen dan tijdelijk wegtrokken naar een ander gebied. Zo lezen we van de Sunamitische vrouw (2 Kon. 8 ) dat deze van Sunem naar de andere kant van de Karmel gaat richting Filistijns gebied. Nu lijkt de term "buitenland" dat ze een hele grote reis ondernamen, maar de valt mee te vallen. De velden van Moab lagen bij de Jordaan aan de andere kant van Jericho (Deut. 34: 8 ). De afstand is ongeveer 40 kilometer, dus in een goede dagreis, of hooguit twee dagreizen, te doen. Toch moeten we ons niet vergissen, in de oudheid waarbij men veel te voet of als men rijk was met een ezel reisde is 40 kilometer een lange afstand en veel van de toenmalige mensen maakten nooit zulke grote reizen.

Het moet dan ook een enorme onderneming zijn geweest toen Elimelech besloot om deze tocht te ondernemen. Want er waren nogal wat consequenties, hij moest zijn huis en landgoed(eren) achterlaten en in de volgende hoofdstukken zien we dat zijn vrouw Naomi blijkbaar alleen nog maar in haar huis kon trekken, over de landgoederen wordt niet meer gesproken. Daarnaast waren de Moabieten nou niet meteen de beste vrienden van de Joden, dus deze hongersnood moet wel heel erg zijn geweest als je naar zo'n gebied zou trekken. Zou dit een aanwijzing zijn geweest dat deze hongersnood ook andere delen van Israël betrof, of moeten we voorzichtig de vraag stellen dat het toen veiliger was om naar Moab te trekken en niet richting het westen waar de Filistijnen woonden? Feit is wel dat dankzij de Jordaan dit gebied altijd van water was voorzien en dat hier de hongersnood stellig minder of helemaal niet zou zijn.

Tot slot, er is hier sprake van Bethlehem in Juda ter onderscheid van een plaatsje Bethlehem dat in Zebulon lag (Jozua 19: 15).


Tags: Bijbelstudie, Ruth
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie, Ruth

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs