‹ Bijbelquiz (161)ChristenUnie start handtekeningenactie tegen selectief labelen Israel ›
Ruth: Naar moedershuis...
Gepubliceerd op 11-03-2013

zei Naomi tegen haar twee schoondochters: Ga heen, keer terug, ieder naar het huis van haar moeder. Moge de HEERE jullie goedertierenheid bewijzen, zoals jullie die bewezen hebben aan hen die gestorven zijn, en aan mij.

Ruth 1:8 (HSV)

In onze Bijbelstudie over Ruth vandaag vers 8. Vaak lees je over allerlei details heen, zoals in dit vers waar Naömi tegen haar schoondochters zegt dat ze terug moeten gaan naar het huis van hun moeder. Deze uitdrukking is vreemd omdat een weduwe gewoonlijk teruggaat naar het huis van haar vader (Gen. 38:1; Lev. 22:13; cf. Richt. 19:2). Waarom dan hier de opmerking "naar het huis van hun moeder".

Nu zijn er verschillende mogelijkheden te bedenken, bijvoorbeeld waren de vader(s) van Orpa en Ruth soms overleden. Deze mogelijkheid is niet waarschijnlijk omdat Boaz later tegen Ruth zegt "hoe u uw vader en uw moeder en uw geboorteland hebt verlaten" (2:11), dus in ieder geval leefde toen de vader van Ruth nog. Een andere mogelijkheid die Joodse commentatoren hebben bedacht was dat de moeder van de twee schoondochters hen nader stond dan hun vader (Midrash Rabba).

Een totaal andere mogelijkheid is dat met "het huis van de moeder" de vrouwenafdeling in het huis (cf. Hoogl. 3:4; 8:2) wordt bedoeld. Als Naömi dat bedoelde dan kan daar een diepere betekenis achter zitten. Een paar jaar geleden bij de behandeling van Hooglied had ik al vermeld dat geliefde van Salomo hem mee naar de kamer van haar moeder (Hoogl. 3:4) bracht. Dit klinkt vreemd, maar dat was de plek waar de plannen voor een bruiloft werden gesmeed en dit vinden we ook terug in andere plekken in de Bijbel (Gen. 24:28; Ruth 1:8). De gedachte hierachter was dat op de plek waar zij was geboren het startpunt is voor de volgende generatie (vergl. Hoogl. 8:5) en was een teken dat er een huis, een dynastie, gevestigd werd. Dus als Naömi dit bedoelde, dan zei ze eigenlijk dat ze terug naar het huis van hun ouders moesten gaan en opnieuw moesten trouwen en hen daarin aanmoedigde.

Verder kon ik nog een vierde mogelijkheid bedenken, de schrijver had de keus tussen beide mogelijkheden, maar via de relatie moeder-schoonmoeder is "het huis van haar moeder" sprekender omdat het een mooier contrast geeft dan bij vader-schoonmoeder.


Tags: Bijbelstudie, Ruth
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie, Ruth

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs