‹ Bijbelquiz (172)Sporen van God #10 Waar wijzen de sporen heen? ›
Sporen van God #9 Is Jezus God?
Gepubliceerd op 04-06-2013

In deze tiendelige serie wil ik komend jaar zoeken naar aanwijzingen of sporen van God.

Ik wil dit ook kritisch van beide kanten bekijken en ik nodig lezers ook uit om kritisch te kijken.

Ik zal bij elk artikel minimaal één bron noemen voor verdere verdieping.

Vorige keer hebben we stil gestaan bij het feit dat Jezus geleefd heeft. Wat mij betreft kun je daar niet omheen.

Zoals gezegd zullen we kijken of Jezus dan God was.

Als uitgangspunt neem ik een gedeelte van het citaat dat ik vorige keer gaf.

` Of deze man [Jezus] was, en is, de Zoon van God; of hij was een gek of iets ergers.` C.S. Lewis

Er zijn wat mij betreft 3 redenen om aan te nemen dat Jezus (de Zoon van) God was.

1. Profetieën uit het oude testament

2. Leven van Jezus getuigt van goddelijkheid

3. Opstanding uit de dood

Profetieën uit het oude testament

Er zijn tientallen – zo niet honderden – profetieën over de verwachte messias opgeschreven in het eerste deel van de Bijbel. De verlosser moest hier aan voldoen, om echt de messias te zijn. Sommige van deze profetieën kon hij zelf makkelijk vervullen (zoals dat de messias altijd de woorden van God gebruikt – Deut. 18) anderen waren onmogelijk om (zelf) bewust te vervullen (zoals de geboorte uit de maagd – Jes. 7:14)

Jezus zelf maakte ook aanspraak op de profetieën (Mat 5:17, Mat 21:42, Mar 13:26, Luk 4:20-21, Luk 24:44). Dit deed hij naast het feit dat ook de schrijvers over Hem nog meer profetieën in vervulling zagen gaan.

Voordat we gaan kijken naar enkele profetieën (in één artikel kun je helaas nooit stil staan bij alle profetieën over Jezus), wil ik eerst wat bekende struikelblokken uit de weg halen.

  1. De profetieën zijn pas na Jezus’ leven opgeschreven.

Er is geen enkele reden om dit aan te nemen. Sommige profetieën stammen al uit de boeken van Mozes, weer anderen uit de tijd van de profeten. Naast het feit dat deze boeken allemaal al waarschijnlijk voor 200 v.C. geschreven waren (dan ga ik uit van de laatste data die mogelijk zijn), weten we in ieder geval zeker dat ze voor(!) 50 v.C. vertaald zijn in de Septuagint. Dus dit kan nooit na Jezus zijn bedacht.

  1. Profetieën worden achteraf pas ingevuld

Dit klopt, maar dat neemt niet weg dat heel veel van deze profetieën wel al vooraf vast stonden. Dus ook al zouden er 10 (of 100) achteraf zijn bedacht, blijven er talloze profetieën van voor die tijd staan.

Ik zal enkele profetieën noemen en vertellen waar die vervuld zijn.

Profetie Vervulling
Zie, er komen dagen, spreekt de HEERE,

dat Ik voor David een rechtvaardige SPRUIT zal doen opstaan.

Hij zal als Koning regeren en verstandig handelen,

Hij zal recht en gerechtigheid doen op de aarde.

In Zijn dagen zal Juda verlost worden

en Israël onbezorgd wonen.

Dit zal Zijn Naam zijn waarmee men Hem noemen zal:

de HEERE ONZE GERECHTIGHEID.

Jeremia 23:5-6

Het geslachtsregister van Jezus Christus, de Zoon van David, de Zoon van Abraham.

Mattheüs 1:1

En u, Bethlehem-Efratha,

al bent u klein onder de duizenden van Juda,

uit u zal Mij voortkomen

Die een Heerser zal zijn in Israël.

Zijn oorsprongen zijn van oudsher,

van eeuwige dagen af.

Daarom zal Hij hen overgeven tot de tijd

dat zij die baren zal, gebaard heeft.

Dan zal de rest van Zijn broeders zich bekeren,

met de Israëlieten.

Micha 5:1-2

Toen nu Jezus geboren was in Bethlehem, in Judea, in de dagen van koning Herodes, zie, wijzen uit het oosten kwamen in Jeruzalem aan.

Mattheüs 2:1

Ik zal een Profeet voor hen doen opstaan uit het midden van hun broeders, zoals u. Ik zal Mijn woorden in Zijn mond geven, en alles wat Ik Hem gebied, zal Hij tot hen spreken.

Deuteronomium 18:16

De menigte zei: Dat is Jezus, de Profeet uit Nazareth in Galilea.

Mattheüs 21:11

Op Hem zal de Geest van de HEERE rusten:

de Geest van wijsheid en inzicht,

de Geest van raad en sterkte,

de Geest van de kennis en de vreze des HEEREN.

Jesaja 11:2

En nadat Jezus gedoopt was, kwam Hij meteen op uit het water; en zie, de hemelen werden voor Hem geopend, en Hij zag de Geest van God als een duif neerdalen en op Zich komen.

En zie, een stem uit de hemelen zei: Dit is Mijn geliefde Zoon, in Wie Ik Mijn welbehagen heb!

Mattheüs 3:16-17

De HEERE heeft tot mijn Heere gesproken:

Zit aan Mijn rechterhand,

totdat Ik Uw vijanden gemaakt zal hebben

tot een voetbank voor Uw voeten.

Psalm 110:1

Hij, Die de afstraling van Gods heerlijkheid is en de afdruk van Zijn zelfstandigheid, Die alle dingen draagt door Zijn krachtig woord, heeft, nadat Hij de reiniging van onze zonden door Zichzelf tot stand had gebracht, Zich gezet aan de rechterhand van de Majesteit in de hoogste hemelen.

Hebreeën 1:3

Toen betaling geëist werd, werd Híj verdrukt,

maar Hij deed Zijn mond niet open.

Als een lam werd Hij ter slachting geleid;

als een schaap dat stom is voor zijn scheerders,

zo deed Hij Zijn mond niet open.

Jesaja 53:3

En toen Hij door de overpriesters en de oudsten beschuldigd werd, antwoordde Hij niets.

Mattheüs 27:12

Maar over het huis van David en over de inwoners van Jeruzalem zal Ik de Geest van de genade en van de gebeden uitstorten. Zij zullen Mij aanschouwen, Die zij doorstoken hebben. Zij zullen over Hem rouw bedrijven, als met de rouwklacht over een enig kind; en zij zullen over Hem bitter klagen, zoals men bitter klaagt over een eerstgeborene.

Zacheria 12:10

Maar een van de soldaten stak met een speer in Zijn zij en meteen kwam er bloed en water uit.

Johannes 19:34

Naast deze zijn er nog veel meer te noemen. Ik heb bij de bronnen een speciaal kopje over profetieën aangebracht.

Wat was de kans dat Jezus alle profetieën uit het oude testament zou vervullen?

Dit was ongelooflijk klein. Als je ziet hoeveel profetieën er zijn kun je een rekensommetje maken. Stoner heeft dit gedaan in zijn “Science Speaks”, maar de precieze kans krijg je toch niet, omdat de ene profetie makkelijker te vervullen is. We kunnen dus niet, als meneer Stoner, zeggen dat de kans dat Jezus alles vervulde 1 op 10157. Opvallend is wel dat Stoner op dat getal uitkomt, terwijl hij maar 8 profetieën behandelt! Als je alle profetieën behandelt zou de wiskundige kans nog kleiner worden. Dus ondanks dat we er geen cijfer aan kunnen geven, want Jezus had invloed op sommige profetieën, kunnen we wel zeggen dat het enorm onwaarschijnlijk was dat dit bij iemand allemaal in vervulling ging.

Leven van Jezus getuigt van goddelijkheid

Ik geloof dat de daden van Jezus direct getuigen van Zijn goddelijkheid. Er waren natuurlijk vele andere wonderdoeners in de geschiedenis. Zo kennen we uit de Bijbel alleen al Paulus, Simon de Tovenaar en de apostelen. Wat maakt Jezus dan uniek?

Zijn wonderen zijn opgeschreven en daardoor ook bevestigd.

Iedereen had de christenen tegen kunnen spreken toen ze spraken of schreven over de wonderen, als die niet gebeurd waren.

Daarnaast werden de wonderen door meerdere personen (soms zelfs door 4) opgeschreven, waardoor het steeds betrouwbaarder wordt.

Jezus laat naast de wonderen ook steeds weer de boodschap van God zien, wat getuigt dat Hij heel dicht bij Hem leefde.

Naast dat Jezus ook dicht bij God leefde, leefde God ook dicht bij Hem. Er is opgeschreven dat een stem uit de Hemel zegt dat Jezus Zijn beloofde Zoon is. In wie God welbehagen heeft!

Zo wordt er vaker (ook door Jezus zelf) gezegd dat Jezus God is.

Claims van Jezus over Zijn Goddelijkheid:

-        ‘Bent U de Christus, de Zoon van de Gezegende?’

En Jezus zei: Ik ben het. En u zult de Zoon des mensen zien zitten aan de rechterhand van de kracht van God en zien komen met de wolken van de hemel. Toen scheurde de hogepriester zijn kleren en zei: Waar hebben wij nog getuigen voor nodig? (Markus 14:61-63)

-        Jezus zei tegen hen: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Vóór Abraham geboren was, ben Ik. (Johannes 8:58). Dit is natuurlijk een verwijzing naar de naam van God: Ik Ben.

-        Filippus zei tegen Hem: Heere, laat ons de Vader zien en het is ons genoeg.

Jezus zei tegen hem: Ben Ik zo'n lange tijd bij u, en kent u Mij niet, Filippus? Wie Mij gezien heeft, heeft de Vader gezien; en hoe kunt u dan zeggen: Laat ons de Vader zien? Gelooft u niet dat Ik in de Vader ben en de Vader in Mij is? (Johannes 14:8-10)

Claims van anderen over Jezus’ goddelijkheid

-        Zij die in het schip waren, kwamen Hem aanbidden en zeiden: Werkelijk, U bent de Zoon van God! Mattheüs 14:33 (zie ook: Mat 8:2, Joh 9:35-39)

-        En Paulus bleef twee volle jaren in zijn eigen gehuurde woning, en ontving allen die naar hem toe kwamen. Hij predikte het Koninkrijk van God en gaf onderwijs over de Heere Jezus Christus, met alle vrijmoedigheid, ongehinderd. (Handelingen 28:30-31)

-        En Thomas antwoordde en zei tegen Hem [Jezus]: Mijn Heere en mijn God! (Johannes 20:28)

Zo waren er nog veel meer claims dat Hij God zou zijn. Waardoor ik – met C.S. Lewis tot de volgende conclusie kom: “Hij zou ofwel een gek zijn - op het niveau van de man die beweert een gekookt ei te zijn - ofwel de Duivel van de Hel. Je moet een keuze maken. Of deze man was, en is, de Zoon van God; of hij was een gek of iets ergers. Je kan Hem opsluiten als een idioot, je kan naar Hem spugen en Hem als een demon opsluiten; of je kan aan zijn voeten neervallen en Hem Heer en God noemen.” Maar alleen een wijs of morele leraar was Hij zeker niet.

Opstanding uit de dood

We kunnen nooit bewijzen dat Jezus is opgestaan uit de dood. Het is namelijk fysiek onmogelijk. Daarom hebben veel mensen geprobeerd te zeggen dat Jezus nooit gestorven is aan het kruis. Hier wil ik nu niet op ingaan, dat heb ik destijds gedaan in dit artikel.

Toch zijn er weer heel erg veel aanwijzingen om aan te nemen dat Jezus opstond uit het graf.

Nogmaals moet ik het belang benadrukken dat ook dit veelvuldig is opgeschreven en ook gecontroleerd kon worden. Leuk om te noemen is dat zelfs Josephus dit noemt (zie vorige artikel), dus zelfs naast de Bijbel wordt dit bevestigd.

Daarnaast is het heel erg opvallend hoe de bewakers reageren bij het graf. Ze zeiden namelijk dat ze in slaap waren gevallen. Nu lijkt dit mij al erg onwaarschijnlijk, omdat het meerdere bewakers waren, en dat als ze in slaap vielen ze waarschijnlijk de doodstraf zouden krijgen (Mattheüs 28). Daarnaast was dus bij het Romeinse bestuur bekend dat het graf leeg was, dus dit was blijkbaar al gecontroleerd! Het was dus welbekend – en kon ook nagevraagd worden – dat Jezus niet meer in het graf lag waar Hij was begraven.

Naast dit feit verschijnt Jezus aan bepaalde mensen (in een levende vorm), wat erop wijst dat Hij was opgestaan.

Verschenen aan: Bijbeltekst(en)
Maria van Magdala Markus 16:9, Johannes 20:14
De vrouwen die terugkeren van het graf Mattheüs 28:9-10
Petrus (zelfde dag) Lukas 24:34, 1 Korinthe 15:5
Emmaüs-gangers Lukas 24:12-33
De apostelen zonder Thomas Lukas 24:36-43, Johannes 20:19-24
De apostelen met Thomas Johannes 20:26-29
Petrus, Thomas, Nathanaël en de zonen van Zebedeüs Johannes 21:1-23
Meer dan 500 gelovigen op de berg van Galilea 1 Korinthe 15:6
Jacobus en weer de apostelen 1 Korinthe 15:7
In openbaarheid toen Hij wegging Handelingen 1:3-12

Daarnaast werden christen vervolgd omdat ze geloofden in Jezus (zie bijv. Hand 6 en 7), dit zouden de mensen niet lang volhouden als ze er niet echt in geloofden en dit dus maar verzonnen.

Conclusie:

Ik kan niet anders dan tot de conclusie komen dat Jezus God was en is. Het is een feit dat Hij geleefd heeft op aarde, en er zijn zoveel aanwijzingen voor dat Hij God is, dat we daar denk ik niet omheen kunnen.

Volgende keer zullen we alle sporen samenvoegen.

Verder lezen:

Ik heb voor het rijtje van de verschijningen van Jezus vooral geput uit: Josh McDowell – The new Evidence that demands a verdict

Christelijk:

Boeken van Josh McDowel

C.S. Lewis – Mere Christianity (Onversneden Christendom)

Speciaal over profetieën over Jezus:

http://www.christipedia.nl/Artikelen/J/Jezus_Christus/Profetieen_over_Jezus_Christus (niet compleet)

http://www.ontdekjezus.nl/profetieenmessias.html

http://www.accordingtothescriptures.org/prophecy/353prophecies.html

http://sciencespeaks.dstoner.net/

Niet-Christelijk:

http://www.dbskeptic.com/2010/02/07/jesus-miracles-religious-myth-and-biblical-contradictions/

Zie vorig artikel voor Fox en Doherty


Tags: Apologetiek
Gerelateerde onderwerpen: Apologetiek

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel