‹ Nederigheid en vertrouwenDe acacia ›
Madmen in de Bijbel
Gepubliceerd op 05-08-2013

Kom, laten we het uitroeien, zodat het geen volk meer is. Ook u, Madmen, zult verdelgd worden, het zwaard zal u achtervolgen.

Jer. 48:2, HSV

In de Bijbel komen we soms leuke plaatsnamen tegen, zoals Madmen. Natuurlijk wordt hier niet "gekke mannen" mee bedoeld, zoals ik in een verklaring las, maar is het de naam van een Moabitische plaats. Zoals helaas vaker gebeurd is er maar één verwijzing en dat is deze. Veel geleerden willen het woord Madmen afleiden van do'-men waardoor het de betekenis krijgt van "mesthoop, stronthoop". Direct valt dan wat interessants op, nl. dat dit woord erg veel lijkt op de hoofdstad van de Moabieten Dibon, het kan dan ook heel goed gaan om een van de vele woordspellen die we in de Bijbel voorkomen.

Zoeken we het woord do'-men op in een concordantie dan valt op dat dit altijd in verband met dode lichamen of lijken wordt gebruikt. Over Izebel lezen we dat haar dode lichaam gelijk zal zijn als mest op het veld (2 Koningen 9: 37), van Midian, Sisera en Jabin wordt gezegd dat ze zijn geworden als stront van de aarde (Psalm 83: 10-11). Voor andere teksten zie Jeremia 8: 2; 9: 22; 16: 4  en 25: 33 waar we soortgelijke beschrijvingen vinden. Met dit woordspel wordt verwezen naar Dibon en dat de inwoners uitgeroeid zullen worden, met de mest/dode lichamen worden de inwoners bedoeld.


Tags: Dibon, Madmen, Moab, Uncategorized
Gerelateerde onderwerpen: Moab

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken