‹ De acaciaGod als commercieel merk ›
Problemen van een mobiel brandofferaltaar
Gepubliceerd op 19-08-2013

Maak een altaar van acaciahout. Het moet vierkant zijn, vijf el lang en vijf el breed, en drie el hoog.

Exodus 27:1 (NBV)

Een van de dingen waar je bij stil moet staan is dat de tabernakel zo was geconstrueerd dat het gemakkelijk vervoerd kon worden. Omdat daarnaast alles vrij gedetailleerd is beschreven zou het vrij gemakkelijk moeten zijn om na te rekenen hoe zwaar de diverse onderdelen zijn geweest. Totdat je dat daadwerkelijk gaat doen, want dan komen er allerlei vragen naar boven waar je nooit bij stilstaat.

Van het brandofferaltaar zijn de afmetingen duidelijk en als we het hoofdstuk verder lezen dan zien we dat ook verschillende andere details naar boven komen. Maar we merken ook dat er belangrijke details niet worden vermeld. Bijvoorbeeld nergens wordt verteld hoeveel dragers er nodig waren om het altaar te dragen, gezien de lengte van de staven (4,5 m) en de lengte van het altaar (2,25 m) kunnen het er niet meer zijn geweest dan vier. Gaan we uit dat een persoon maximaal 25 kg kan dragen dan komt het maximale gewicht van het altaar op 100 kg.

We weten dat het altaar onder andere gemaakt is van koper en in Ex. 38:29-31 lezen we dat er totaal zeventig talent en vierentwintighonderd sikkel was verzameld, hiervan werd 5 talent (=85 kg) gebruikt voor het altaar (Men kan dit controleren door de voorgaande verzen in Ex. 38 te lezen). In ieder geval is dit gewicht voldoende om te dragen. Maar er zijn nog meer materialen gebruikt voor het altaar, nl. het koper was over acaciahout gelegd en ook het gewicht van dit hout moet je meetellen. Nu is er het probleem dat nergens wordt vermeld hoe dik de wanden zijn, daarom heb ik een spreadsheet gemaakt met alle variabelen zodat snel vergeleken kan worden hoe dik zo'n wand is. Hieruit blijkt dat als de wanden slechts 18mm dik zijn, het gewicht van het hout ruim 169 kg is. nemen we de wanden 4,5mm dik dan is het gewicht verminderd naar 42,5 kg. Dat dit problemen geeft voor de stevigheid van de constructie en misschien ook voor de hittebestendigheid zal ik een andere keer bespreken.

Tot slot komt er nog een extra gewicht bij, want in Numeri 4: 13-14 lezen we dat bij vervoer het altaar bedekt moet worden met een purperen kleed en een tachash kleed (het leer van een dugong). We mogen uitgaan van een kleine 11,5kg. Dit alles bij elkaar is te zwaar om te dragen door vier man. Een oplossing die ik tot nu toe kon bedenken is dat het rooster (wat ongeveer de helft van het koper is) niet werd gedragen maar op een van de wagens werd gezet. Helaas lezen we dit niet in de Bijbel (Wie een betere oplossing heeft laat het me weten). Een andere oplossing is dat er meer dragers waren, maar die liepen dan wel heel dicht bij elkaar (de staven steken nl. maar 1,25 meter uit), wat andere problemen zou geven.


Tags: Bijbelstudie, Brandofferaltaar, Tabernakel
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie, Brandofferaltaar, Tabernakel

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken