‹ De geschiedenis leert ons, dat we nooit iets geleerd hebben van de geschiedenis!! (2)Bijbelquiz (179) ›
Het koperen wasvat
Gepubliceerd op 16-09-2013

U moet vervolgens een koperen wasvat maken, met een bijbehorend koperen voetstuk, voor het wassen. En u moet het plaatsen tussen de tent van ontmoeting en het altaar, en er water in doen,

Exod. 30:18 (HSV)

Van het wasvat weten we in tegenstelling tot de andere voorwerpen in de tabernakel relatief weinig. Het enige wat we weten is dat tussen het brandofferaltaar en de tent zelf stond en dat het van koper gemaakt was. Verder weten we dat het koper afkomstig was van spiegels die gebruikt werden door de vrouwen die bij de ingang van het voorhof dienst deden of daar samenkwamen om te bidden (het Hebreeuws is niet geheel duidelijk wat hier wordt bedoeld).

Met wat speurwerk zijn toch wel een aantal aannames te maken. Bijvoorbeeld in de Bijbel wordt niet vermeld hoe het wasvat vervoerd moest worden. Echter in de Samaritaanse Pentateuch is er bij Numeri 4:14, waar melding wordt gemaakt over het vervoer van het gereedschap, een toevoeging gemaakt waarin wordt vermeld dat het wasvat bedekt moet worden met een purperen kleed en vervolgens afgedekt met een Tachash kleed en moest worden bevestigd aan aan draagboom. Dit is een indicatie dat het wasvat door twee personen gedragen zou worden en dat het totaal gewicht incl. de dekkleden niet meer dan 50 kg was. Met wat rekenwerk komen we dan dat de doorsnee van het wasvat maximaal 32 cm is en 16 cm diep en dat er een kleine 15 liter water in kon.

Als we er van uitgaan dat een koperen spiegel een halve kg woog (wat beslist niet veel is want er zijn spiegels gevonden die 3,5 kg wogen) dan hebben een 40-tal vrouwen hun spiegels ingeleverd.


Tags: Exodus, Tabernakel, Uncategorized
Gerelateerde onderwerpen: Tabernakel

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken