‹ Participatie in andere religies?Hysop- of rietstengel? ›
Zelfkwelling...
Gepubliceerd op 07-11-2013

Zelfkwelling is een van de ergste dingen die ik me kan voorstellen en begrijp dat ieder normaal mens dat zo min mogelijk doet. Via verschillende kanten werd ik geattendeerd op een artikel van dominee van den Berg "liegen voor israël". "Gedreven door een lichte neiging tot zelfkwelling kon ik de ‘verzoeking’ niet weerstaan" om het blad Israël Aktueel te lezen, althans zo begint hij in zijn blog. Inderdaad was het ook voor mij een lichte neiging tot zelfkwelling om zijn artikel te lezen. Wetend dat hij erg anti-Israël is en het niet schuwt om feiten om te buigen tot halve waarheden en die verder te manipuleren tot hele leugens ben ik toch maar begonnen om het artikel te lezen.

Als eerste zijn statement dat Jan van Barneveld aan "framing" doet als die stelt dat voor 1967 alle bewoners van het gebied Palestijnen werden genoemd. Hij ontkend niet dat dit inderdaad zo was, maar hij stelt dat er voor die tijd volgens van Barneveld geen Palestijnen bestonden. Het is hij die deze conclusie trekt en niet van Barneveld en deze conclusie zint hem niet en daarom komt hij met de volgende oplossing, nl. "omdat bepaalde mensen op een bepaald moment die naam niet hadden, betekent niet dat ze niet bestonden". Inderdaad is dit zo, maar dat heeft niets met deze benaming te maken en het blijft een feit dat als een groep (om politieke of wat voor andere redenen dan ook) een bepaalde (volks)naam aanneemt ze dan altijd zo hebben geheten en dat ze dan ook meteen de cultuur en geschiedenis die bij deze naam hoort zelf hebben meegemaakt. Dit soort woordspelletjes is juist de "framing" waar hij zich aan kwelt als andere mensen dat zouden doen. Hij stelt dat de Gaza-strook is bezet, maar vergeet te vertellen dat deze is veroverd nadat Egypte zich moest terugtrekken en hij vergeet eveneens te vertellen dat daar al eeuwen Joden woonden die nu allemaal zijn verjaagd, evenals de meeste christenen (maar deze laatste groep heeft hij als christelijke dominee geen belangstelling voor).

Vervolgens gaat hij verder met de volgende "leugen" die in deze krant zou staan, nl. dat er al eeuwen vele Arabische families woonden. Inderdaad woonden er Arabische families, maar iedereen die de reisverhalen heeft gelezen van pelgrims die het land bezochten weet dat het maar weinigen waren en dat het vaak familie was van de gelegerde militairen van het Ottomaanse rijk en dat de meesten die er woonden de Joden, christenen en Samaritanen waren. Ik ga maar niet in op andere zaken die volgens hem leugens zijn, want dat zou belanden in verdere zelfkwelling van mijn kant. Ik ben blij dat ik niet tot dit PKN-kerkgenootschap hoor en al zeker niet tot zijn kerk, ik zou hartproblemen krijgen als ik iedere zondag dit soort geraaskal zou moeten horen.


Tags: Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen