‹ Barmhartige samaritanenBijbelquiz (190) ›
Een bloeiende vijgenboom...
Gepubliceerd op 08-12-2013

Al zal de vijgenboom niet in bloei staan

Habakuk 3:17

Een van de bekendste Bijbelteksten uit het Oude Testament staat in Habakuk waar wordt gesteld dat als de vijgenboom niet zal bloeien. Op zich is dit een interessant vers omdat hier zo suggereren veel vertalingen de vermelding staat over een bloeiende vijgenboom. Net als iedere plant en boom bloeit ook de vijgenboom, maar het is een heel bijzondere bloeiwijze die Syconium wordt genoemd, Syconium is een holle verdikking (die wij vaak de vrucht noemen) waar de bloemen aan de binnenkant bloeien (zie de foto).

Bij mijn voorbereidingen voor een Bijbelstudie over dit hoofdstuk, viel het me op dat in de meeste vertalingen het woord "bloeien" werd gebruikt en dit bracht me op de vraag of de profeet en de mensen uit die tijd dit al wisten. Ik heb verschillende boeken erop nageslagen en ook nog op internet gezocht. Behalve deze tekst heb ik maar één vage verwijzing gevonden. Bij de Grieken is de vijgenboom genoemd naar de nymph of beter hamadryade Syke. Hamadryades zijn volgens sommige vertellingen zichtbaar door de bloesem van de desbetreffende boom waar ze bij horen. Zoals ik al zei is dit een zeer vage verwijzing en ik vroeg me dan ook af of in onze Bijbeltekst wel de bloesem werd bedoeld.

Het Hebreeuwse woord wordt in veel andere teksten vertaald met "uitbotten, uitspruiten", zoals in Hooglied 6:11 en 7:12 "de granaatbomen uitbotten" (SV), maar ook van zweren die als puisten openbreken (Ex. 9:9). Zo lijkt het me in deze tekst ook veel logischer als het woord met "uitbotten, uitspruiten" zou worden vertaald, taalkundig is dit ook correct en het doet niets van de betekenis van de tekst af. Gelukkig zijn er dan ook een paar vertalingen die dit ook zo hebben vertaald, zoals de NetBible "When the fig tree does not bud", WV95 "De vijgenboom bot niet uit", Het Boek "Al zou de vijgeboom niet uitbotten".


Tags: Flora, Habakuk, Vijgenboom
Gerelateerde onderwerpen: Habakuk, Vijgenboom

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij