‹ Koning PestBijbelquiz (191) ›
Christenvervolging verfilmd...
Gepubliceerd op 13-12-2013

In de loop der jaren zijn er heel wat films gemaakt met als thema christenvervolging, we hoeven maar te denken aan "Des hommes et des dieux", "Bamboe in de winter", "sterker dan striemen" of "Behind de sun". Allemaal schitterende verfilmingen, waar ik echter wel met een wrange nasmaak achterblijf dat het allemaal zo enorm is geromantiseerd. Om niet al te hard op de tere zieltjes van de kijkers te trappen, wordt vaak een behoorlijk gecensureerde versie gegeven.

Want christenvervolging is geen romantiek en het is zeker niet mooi. De waarheid is dat het afschuwelijk is, de christenen worden niet netjes doodgeschoten of hangen heerlijk aan een kruis. Ze worden gemarteld, benen en handen worden afgehakt, of zwaarden worden in hun lichaam gestoken zodat ze langzaam doodbloeden. Puntige kruizen worden door hun strotten geduwd en zo kunnen we doorgaan. We praten dan niet over enkele gevallen, maar jaarlijks over tienduizenden (in 2012 alleen al 165.000!!!).

Onderstaande foto, welke de laatste tijd in verschillende fora op internet verschijnt, is van de oude film "Ravished Armenia". Hoewel de film gruwelijke beelden laat zien is het een verfilming en dat blijkt als je een paar seconden later een verheerlijkte blik ziet van een van de slachtoffers. Lees je het boek dan blijkt dat de film slechts een zwak aftreksel is, want over de desbetreffende passage wordt geschreven "At the side of the road, in ridicule of the Crucifixion and as a warning to such Christian girls as lived to reach Malatia, the Turks had crucified on rough wooden crosses sixteen girls. I do not know how long the bodies had been there, but vultures already had gathered. Each girl had been nailed alive upon her cross, great cruel spikes through her feet and hands. Only their hair, blown by the wind, covered their bodies."

Geen verheerlijkte gezichten, maar gemartelde meisjes die half opgevreten zijn door roofvogels, als teken voor alle andere christenen, wat ze te wachten staat, terwijl ze hierlangs worden gedeporteerd. Deze beelden zijn natuurlijk indrukwekkend, maar laten we vooral niet vergeten dat de werkelijkheid erger is. Als we iets aan christenvervolging willen doen, dan helpt het kijken naar zo'n film niet en het helpt zeker niet als je de gebruikte verfilmingen gebruikt als bewijsmateriaal hoe erg het is. Als we willen helpen, laten we dan de christenvervolging duidelijk benoemen en met feiten komen, in bovengenoemd geval verwijs oa. naar het boek waar deze afgrijselijke genocide op de Armeense christenen wordt beschreven, maar niet naar een geromantiseerde film die er over is gemaakt.  Eis van (Nederlandse) politici dat ze niet alleen deze genocide erkennen maar ook dat ze actie ondernemen op de genocide van christenen die nu plaatsvind in verschillenden landen. Praten wat genocide nu precies is, zoals nu door politici wordt gedaan, is slechts een afleidingsmanoeuvre om maar geen actie te ondernemen op de moorden zelf.


Tags: Christenvervolging
Gerelateerde onderwerpen: Christenvervolging

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen