‹ Livius Nieuwsbrief / JanuariBijbelquiz (195) ›
Waar cannabis en de Bijbel elkaar ontmoeten
Gepubliceerd op 10-01-2014

Dat is de titel van een krantenbericht in Ha'aretz en gaat over de legalisatie van Cannabis in Israël. Een zichzelf verklaard expert, Yoseph Needelman, komt met verschillende argumenten waarom het allemaal zo nodig is en haalt er zelfs de Bijbel bij. Als eerste haalt hij er Genesis bij “Even before God said be fruitful and multiply, he said, I give you all the seed-bearing plants”, foutief verwijzend naar Gen. 1:12. Want daar staat "En de aarde bracht groen voort, zaaddragend gewas naar zijn soort en bomen die vrucht dragen waarin hun zaad is, naar hun soort. En God zag dat het goed was." Hij bedoelde waarschijnlijk de tekst in vers 29 "En God zei: Zie Ik geef u al het zaaddragende gewas dat op heel de aarde is, en alle bomen waaraan zaaddragende boomvruchten zijn; dat zal u tot voedsel dienen", maar helaas voor hem komt deze tekst na vers 28 waar de opdracht wordt gegeven dat de mens vruchtbaar en talrijk moet worden.

Gelukkig haalt deze expert ook nog andere teksten aan "Later, in Exodus, God instructs Moses to make a sacred anointing oil with, among other things, “knei bossem,” which might be marijuana" (Ex. 30:23). Hij verwijst hier waarschijnlijk naar de onderzoeker Sula Benet die dit suggereert. In het verleden heb ik al eens aangetoond dat dit niet zo is, maar omdat het blijkbaar nodig is om het nog eens uit te leggen hier nog een kleine aanvulling.

In Exodus 30: 23 lezen we "Wat u betreft, neem voor uzelf de beste specerijen: vijfhonderd sikkel vloeibare mirre, en half zoveel ervan, dus tweehonderdvijftig sikkel geurige kaneel, tweehonderdvijftig sikkel geurige kalmoes", waarbij het woord geurige kalmoes in het Hebreeuws קנה בשם (kaneh bosem) is en heeft bijna dezelfde klank als het woord cannabis. Dat met kaneh bosem niet de plant Hennep wordt bedoeld, blijkt uit het feit dat in het Hebreeuws kaneh “riet” betekent en wat Hennep beslist niet is, nu wil dit niet veel zeggen, daar de oude Joden niet dezelfde wetenschappelijke onderbouwing hanteren als wij. Op afstand lijkt Hennep met zijn stengels op een rietachtige. Interessanter is het feit dat er geen bewijzen zijn dat in de oudheid Hennep, of het afgeleide product cannabis ooit gebruikt is voor de productie van aromatische oliën. Wel zijn er enkele aanwijzingen dat de olie gewonnen uit de zaden gebruikt werden voor het verduurzamen van hout.

We moeten dan ook niet vreemd opkijken dat in geen enkele Bijbelvertaling hennep wordt gebruikt, want alle geleerden zijn het er wel over eens dat met kaneh bosem of Citroen gras (Cymbopogon citratus) of Kalmoes (Acorus calamus) wordt bedoeld. Ik kan dan ook niet anders dan de conclusie te delen van een van de reageerders "If you're confusing Torah with fact you're probably high on something"


Tags: Exodus, Flora, Hennep, Pseudowetenschap
Gerelateerde onderwerpen: Pseudowetenschap

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel