‹ Het nut van Jezus stervenEen heilig specerijenmengsel ›
Het reukofferaltaar
Gepubliceerd op 10-02-2014

U moet ook een altaar voor het branden van reukwerk maken.

Exodus 30:1 (HSV)

Als we deze tekst lezen in de verschillende vertalingen dan zien we een paar kleine detail verschillen. De eerste categorie, zoals de GNB96 en de WV95 heeft "wierook" terwijl de andere vertalingen "reukwerk" hebben. En dat laatste is meer correct omdat er in het Hebreeuws wordt geschreven over "reukwerk, parfumerie" en dat kan meer zijn dan alleen wierook. Dit blijkt ook als we in vers 34 lezen "Neem voor uzelf geurige specerijen: druipende hars, onyx en galbanum, dus geurige specerijen, en zuivere wierook. Dit alles moet in gelijke hoeveelheden zijn."

Het tweede is meer een vertaaltechnisch probleem, is er sprake "van een altaar voor het branden van reukwerk" of "een altaar [van] brandend reukwerk". Het laatste suggereert dat het reukwerk constant zal branden. Dit wordt bevestigd is vers 8 waar we lezen dat "het moet een voortdurend reukwerk zijn" (helaas wordt dit niet zo vertaald in de NBV).

Tot slot als we deze beschrijving lezen in dit hoofdstuk dan lijkt het erop dat dit reukwerk direct op het altaar wordt gebrand en dit zien we dan ook bij verschillende reukofferaltaren die zijn gevonden, zoals het hier rechts afgebeelde Filistijnse altaar. In Leviticus 16 vers 12 lezen we echter "Verder moet hij van het altaar voor het aangezicht van de HEERE een vuurschaal vol vurige kolen nemen, met beide handen vol fijngestoten geurig reukwerk, en dit binnen het voorhangsel brengen." Er is dus een vuurschaal die op dit altaar staat, hieruit blijkt dat bij de bestudering van iets uit de Bijbel je ook altijd goed moet opletten of er in andere gedeelten van de Bijbel ook over een onderwerp wordt geschreven.


Tags: Bijbelstudie, Exodus, Leviticus, Reukofferaltaar, Tabernakel, VWtabernakel
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie, Reukofferaltaar, Tabernakel

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen