‹ Een heilig specerijenmengselBijbelquiz (200) ›
Kamelen in de Bijbel?
Gepubliceerd op 12-02-2014

De laatste tijd lezen we in de media verschillende artikelen dat kamelen niet in de Bijbel voor konden komen omdat ze pas later zijn gedomesticeerd. En ze baseren zich dan op dit onderzoek van Lidar Sapir-Hen and Erez Ben-Yosef. Voor de goede orde, natuurlijk is er geen sprake van kamelen want die kwamen voor in de Gobi woestijn, ze bedoelen natuurlijk dromedarissen (en het is vervelend dat de vertalers van Nederlandse Bijbels dit nog steeds niet correct vertalen). En de journalisten bedoelen passages in de Bijbel zoals Rachel die niet van haar dromedariszadel afging omdat daar de afgodsbeelden waren verborgen (Gen. 31:33-35). En natuurlijk bedoelen ze niet dat ze nog niet bestonden, maar dat ze nog niet gedomesticeerd waren.

De vraag is of dit laatste zo is. Uit archeologische opgravingen en oude bronnen weten we dat de meeste vondsten vanaf 500 v.C. zijn en dat is rijkelijk laat. Wil dit zeggen dat de dromedarissen nog niet eerder zijn gedomesticeerd of dat er nog geen vondsten hieromtrent zijn gedaan. In mijn archief vond ik een artikel van A. S. Saber, "The Camel in Ancient Egypt", in Proceedings of the Third Annual Meeting for Animal Production Under Arid Conditions, Vol. 1 (1998), pp. 208-215,  waarin hij het volgende stelt "The proposed time of camel entry into Egypt after its domestication in Arabia was found between 2500 and 1400 B.C. Evidences from excavation findings, archaeological records and rock engravings beginning from prehistoric time… were reported in this study." Terwijl een ander artikel stelt "The theories range from as late as the 9th century B.C. to as early as the beginning of the 3rd millennium B.C., depending on the availability of data, interpretation of data, and personal opinions, leaving quite a wide range of years in dispute."

En inderdaad zit de crux in het laatste, het is moeilijk om de aanwezige gegevens goed te interpreteren en los te koppelen van de persoonlijk voorkeur. En daarmee komen we eigenlijk tot de conclusie dat er twijfels bestaan bij sommige onderzoeken (zoals de hierboven genoemde), maar dat we ook kritisch moeten zijn bij nieuwe onderzoeken.


Tags: Dromedaris, Fauna

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs