‹ Bijbelquiz (200)Bijbelquiz (201) ›
Een "log" olie
Gepubliceerd op 22-02-2014

In Leviticus 14:10, 12, 15, 21 en 24 lezen we over de eenheid "log". De SV, HSV, NBG en WV95 laten het onvertaald staan, terwijl de NBV er "maat" van maakt en de GBB96 "zes tiende liter".  Het mooie van de GNB96 is dat bij maten en eenheden ze die altijd omzetten naar voor ons bekende maten en eenheden, zodat je er een beeld bij krijgt. De vraag is natuurlijk wel of het klopt en gelukkig in de meeste gevallen zijn ze vrij nauwkeurig.

Als een eenheid, zoals de "log", maar een paar keer wordt genoemd dan is het lastiger. En dat blijkt ook wel dat de HSV als opmerking heeft "Een log is ongeveer een halve liter", terwijl in de Kanttekeningen van de SV wordt vermeld "Een kleine maat van natte waren, houdende vier quadranten, van welke een was de maat van anderhalve eierschaal, zodat een log zes gewone eierschalen heeft gehouden. Her vierde deel van een cab, welke hield vier logen of vier en twintig eierschalen, dat is, zoveel als in vier en twintig eierschalen gaan kan." Hieruit lijkt het of een "log" meer is dan de "zes tiende liter" van de GNB96, nu is het zo dat in de Vulgaat deze maat consequent met een sextarius wordt vertaald, wat een onderbouwing is voor de GNB96.

Kortom, mijn nieuwsgierigheid was gewekt en na verschillende commentaren en woordenboeken erop nageslagen te hebben, kwam ik, tot mijn teleurstelling, niet veel verder dan dat het of een halve liter is, of een zes tiende liter.


Tags: Bijbelstudie, Eenheden, Leviticus
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Hadderech