‹ Bijbelquiz (205)Worstelen met de Jabbok ›
Niet kosher voedsel
Gepubliceerd op 25-03-2014

Vandaag kreeg ik onderstaande foto binnen met een aantal vragen. Als eerste is dit photoshop of niet, waarbij ik denk dat het inderdaad photoshop is. Maar dan komen we op de andere vraag die interessanter is. Is dit kosher. In het Oude Testament zijn verschillende voedselwetten waarin besproken wordt wat je wel of niet mag eten. Wat je wel mag eten heet dan "kosher". In dit geval zijn er een aantal teksten waaruit je kan opmaken dat het niet kosher is (ondanks het feit dat dit op de deksel staat).

Als eerste zien we een kikker, in Lev. 11:9 lezen we "Alles wat in het water leeft, in de zee of in de rivieren, en vinnen en schubben heeft, mag je eten". Volgens de Joodse en Oud-Testamentische begrippen is een kikker een waterdier en zoals we kunnen zien heeft deze geen vinnen of schubben en is om die reden onrein. Nu zouden we hierover kunnen discussiëren maar er is nog een reden te bedenken waarom dit niet rein is.

Iets verder in hetzelfde hoofdstuk van Leviticus in 11:33 lezen we "Wanneer zo’n kadaver in een aarden kruik wordt aangetroffen, is de inhoud onrein; de kruik moet worden stukgeslagen". Deze tekst slaat in eerste instantie op het verbod van het eten van “aas” (in het Hebreeuws te vertalen als “datgene wat is doodgevallen”). In de natuur gaat bijna geen een dier dood aan ouderdom, ze gaan of dood omdat ze al zwak of ziek zijn of doordat een roofdier ze heeft gevangen (omdat ze al zwak of ziek waren). De bovengenoemde regel dat de Israëlieten de hele voorraad graan of ander voedsel moesten weggooien als er een dood dier in gevallen was, is dan ook niet overdreven. Een muis of een rat, of in dit geval een kikker, valt niet zomaar in een kruik met voedsel. Het beest is waarschijnlijk gestorven aan een besmettelijke ziekte, die ook voor mensen gevaarlijk is. In een eenvoudige cultuur is een verbod hierop vele malen beter dan een wetenschappelijke uitleg die deze mensen niet zouden begrijpen. Dus ook op basis van deze tekst kan men concluderen dat de inhoud van dit "vat" niet rein is.


Tags: kikker, kosher, Voedsel
Gerelateerde onderwerpen: Voedsel

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken