‹ Bijbelquiz (206)Theologische dieptepunten (2) ›
Theologische dieptepunten
Gepubliceerd op 31-03-2014

Wie een beetje de christelijke theologie volgt zal op de hoogte zijn geweest dat pas geleden er in Bethlehem een conferentie was genaamd "Christ at the Checkpoint Conference". Hoewel er met een conferentie niets mis hoeft te zijn, viel het me op dat er daar toch wel vreemde theologische opvattingen op na werden gehouden.

Zo werd geponeerd dat Jezus, Maria en Petrus eigenlijk Palestijnen waren. Ik was dan ook benieuwd naar hun argumenten, want in mijn Bijbels kan ik hier niets van terugvinden. Het is dan ook niet geheel verwonderlijk omdat in het hele Nieuwe Testament "Palestina" niet voorkomt en wel omdat dit gebied pas later zo werd genoemd door de Romeinen omdat ze ieder spoor van de aanwezig van Joden wilden verwijderen. Eeuwen later kwam een zekere Arafat ook op dit idee en begon te zeggen dat de Arabieren eigenlijk Palestijnen waren en al gauw waren er meer die hem hierin volgden:

“We must not forget that Messiah [Jesus] is a Palestinian, the son of Mary the Palestinian.” [Al-Hayat Al-Jadida, Nov. 18, 2005]

“We celebrate this holiday [Christmas] to mark the birth of the Palestinian prophet.” (Official Palestinian Authority TV, Dec. 25, 2013)

“Jesus was a Palestinian and that the Christian faith started specifically in Bethlehem and spread to the rest of the world.” Father Raed Abu Sahliya referring to a letter from Palestinian President Mahmoud Abbas (WAFA news agency, Dec. 23, 2013)

“In Bethlehem, more than 2,000 years ago, Jesus Christ was born; a Palestinian messenger who would become a guiding light for millions around the world.” (WAFA news agency, Dec. 23, 2013)

Maar omdat zij dit stellen, wil dit nog niet zeggen dat het waar is. In de Bijbel kunnen we duidelijk de Joodse wortels terugvinden en het is dan ook dom om dit klakkeloos aan te nemen en de feitelijke geschiedenis opzij te zetten. Nu zouden we dit nog kunnen opvatten als een buitenissige theologische opvatting, ware het niet dat ook in Nederland er dominees zijn die dit nu propaganderen, zoals bv. ds. Willemien Keuning die zei: "Jezus is geen biologische nazaat van koning David, hij was een Palestijn avant la lettre". We zien dan ook dat niet alleen de geschiedenis door hen wordt herschreven, maar dat nu ook de Bijbel wordt herschreven ter eigen gewin.

Mijn opvatting is dan ook dat de christelijke kerk krachtig afstand dient te nemen van dit soort dwaalleren.


Tags: Pseudo-religie, Theologie
Gerelateerde onderwerpen: Theologie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel