‹ Bijbelquiz (207)Nardus ›
De onvruchtbare vijgenboom
Gepubliceerd op 07-04-2014

En Hij sprak deze gelijkenis: Iemand had een vijgenboom, die in zijn wijngaard geplant was. En hij kwam om daaraan vrucht te zoeken, maar vond die niet. Toen zei hij tegen de wijngaardenier: Zie, ik kom nu al drie jaar vrucht zoeken aan deze vijgenboom en vind die niet. Hak hem om. Waarom beslaat hij de aarde nutteloos? En hij antwoordde en zei tegen hem: Heer, laat hem ook nog dit jaar staan, totdat ik om hem heen gegraven en hem bemest heb. Wellicht dat hij dan vrucht draagt. Maar zo niet, dan moet u hem alsnog omhakken.

Lukas 13:6-9 (HSV)

Al jaren heb ik in mijn kleine Bijbeltuin een vijgenboom staan en van het weekend zag ik dat de bladeren weer begonnen te ontluiken. Terwijl ik ernaar keek dacht ik aan deze tekst, want in al die jaren heb ik er nog nooit vijgen aan gehad. De reden hiervan is duidelijk, we hebben een paar strenge winters gehad in het verleden en hierdoor bevroor grote delen van mijn boom tot er uiteindelijk vorig jaar nog maar een klein stronkje over was en ik het idee had om hem maar weg te halen omdat het toch niks werd, toch liet ik hem nog staan.

Uit de stronk kwamen verschillende loten die al gauw groter werden en vandaag (mede dankzij de zachte winter) is het een respectabele boom van anderhalve meter. En als het weer niet omslaat en het gaat vriezen is er alle kans dat zij dit jaar vrucht gaat dragen. De gedachten van deze wijngaardenier waren dus niet zo vreemd, de boom weet zich altijd weer te herstellen en er is altijd nog hoop dat ze vrucht gaat dragen.

Toen ik vandaag de tekst nalas viel me nog wat op, deze boom stond volgens de gelijkenis in een wijngaard. In onze monoculturen klinkt dat vreemd, maar dankzij de grote bladeren is het in een warm subtropisch land heerlijk om eronder in de schaduw te zitten. Dat was een andere reden om zo'n boom in een wijngaard te zetten. De reden dat deze dan ook nog vruchten gaf was helemaal mooi, want op deze manier was deze boom zichzelf dubbel waard. Zij geeft schaduw en voedsel.


Tags: Flora, Vijgenboom
Gerelateerde onderwerpen: Vijgenboom

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs