‹ Managementtips uit de BijbelBijbelquiz (210) ›
Evolutie, het nieuwe studieboek – Junker & Scherer
Gepubliceerd op 27-04-2014

Voor de mensen die zich bezig houden met het creationisme loont het zeker om Duitsland in de gaten te houden. In tegenstelling tot sommige Engelse en Amerikaanse organisaties blijkt dat het Duitstalige gebied zich nog steeds beroept op wetenschap en ook duidelijk het verschil ziet tussen geloof en wetenschap. Dit biedt zeker weer een andere visie op creationisme. Zo begint het boek “Evolutie” al anders dan de meeste andere creationistische boeken. Ze geven eerlijk toe dat ze soms doen aan ‘grensoverschrijding’, zeker als ze spreken over het Bijbelse model. Tegelijkertijd zeggen de schrijvers ook dat dit niet hun bedoeling is, het is hun bedoeling om een wetenschappelijk boek neer te zetten, vandaar dat deze grensoverschrijdingen plaatsvinden in aparte kopjes en in het laatste hoofdstuk van het boek. De rest van het boek proberen ze te schrijven vanuit een neutraal uitgangspunt. Het gehele boek heeft de uitstraling van een handboek. Dit is positief omdat het zo enorm goed gestructureerd is. Zo begint het boek met een wetenschapstheoretische basis, daarna met een introductie en dan pas met onderwerpen als evolutie op organisme-niveau, moleculaire evolutie, vergelijkende biologie en dan pas met de interpretatie van fossielen om vervolgens te eindigen met een grensoverschrijding om het scheppingsmodel uit te leggen. Het nadeel van een handboek is dat er weinig noten instaan. De echt belangrijke onderzoeken worden wel vermeldt met namen en af en toe met de onderzoeksnaam, maar in vergelijking met andere onderzoeken zijn er relatief weinig noten. Wel is er een uitgebreide bibliografie per onderwerp. Een groot positief punt van dit boek is dat Junker en Scherer zich bij hun leest houden. Ze houden zich bezig met hun eigen onderzoeken en onderwerpen waar ze zelf ook kundig bij zijn. Ze zijn dus ook niet bang te erkennen dat zij iets niet weten en dat ze hulp hebben gevraagd aan andere experts. Dit komt de betrouwbaarheid ten goede, zeker omdat dit een veelgehoorde klacht is tegen creationisten (zeker in het populaire circuit zie je dat veel mensen uitspraken doen over andere takken van wetenschap dan hun eigen). Dit boek brengt ook eindelijk een erg sterke wetenschappelijke basis voor een scheppingsmodel. Veel Nederlandstalige boeken richten zich op het grote publiek en vervallen daardoor snel in bekende creationistische mantra’s. Junker & Scherer richten zich vooral op de academici en dan nog met name de biologische tak. Uitgeverij de Oude Wereld neemt daardoor een risico dat ik prijzenswaardig vind. Ze durven een boek te vertalen waarvan ze weten dat het nooit een bestseller zal worden. Tegelijkertijd zijn zulke boeken noodzakelijk. Boeken als Feiten genoeg, Moderne wetenschap in de  Bijbel en Hoe bestaat het? zijn leuk en nuttig, maar tegelijkertijd zijn ze geen echte optie voor de biologen in dit land. Mijn hoop is natuurlijk dat er nu ook zulke boeken zullen komen voor geologie en andere grote wetenschapstakken. Een laatste compliment moet nog worden gemaakt naar de vertaler. Het is een enorme kluif om zo’n boek te vertalen en hoe men moet omgaan met specifieke begrippen, maar de vertaler maakt dit tot een goed leesbaar Nederlands verhaal! Hoewel dit boek niet in elke christelijke boekhandel zal liggen, geeft het wel een erg sterke verdediging van het Bijbelse scheppingsverhaal. Het is daarom voor iedereen die zich interesseert in creationisme of evolutie een must-read. Het boek is te bestellen via de onderstaande link: http://www.johannes-multimedia.nl/product_info.php/products_id/4410

Uitgever: De Oude Wereld / JMM | Johannes Multimedia / JMM
Omvang: 336 pag.
ISBN/Art.nr.: 9789057982675

Leuk om te vermelden is dat dezelfde organisatie ook een hoofdstuk heeft gemaakt, voor biologie in de bovenbouw, wat gaat over evolutie. http://www.oude-wereld.nl/nieuw/1012-evolutienieuwcompleet


Tags: Apologetiek, Boeken, Creationisme
Gerelateerde onderwerpen: Apologetiek, Boeken, Creationisme

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin