‹ Alle 45 christelijke instellingen vernietigd of bezet in MosulEen geit voor Thamar ›
Gaza in zeven vragen
Gepubliceerd op 31-07-2014

Ik zag pas een artikel met deze titel en het viel me op hoe eenzijdig alles werd belicht en soms zelfs foutieve of uit zijn verband gerukte informatie werd genoemd.

1. Israël heeft zich toch teruggetrokken uit de Gazastrook; het is toch geen bezet gebied meer?

Inderdaad heeft Israël zich in 2005 teruggetrokken uit Gaza en het gehele gebied in volledige autonomie overgegeven aan de Palestijnen. Om die reden kan men dan ook niet meer spreken van "bezet gebied". Nu wil het geval dat de Hamas al snel daar de macht greep en vijandelijke activiteiten ontplooide richting Israël. Om de veiligheid van de Israëlische bevolking te waarborgen is er langs de grens, aan beide kanten, een bufferzone ingesteld. Vaak wordt als argument gesteld "Israël heeft ook de exclusieve controle over de grenzen van Gaza", net als ieder ander land ter wereld is ook bij deze grens douane en die controleert wat uit de Gaza gaat en wat er in gaat. Ook Egypte doet dit en is zelf ook begonnen met het vernietigen van illegale tunnels en men kan dus niet stellen dat om die reden Gaza bezet is. Volgens internationaal recht is dan ook geen enkele sprake van bezet gebied.

2. Israël was toch vóór een staakt-het-vuren, en Hamas was daar toch tegen?

Ook dit klopt, sinds de laatste crisis zijn er verschillende staakt-het-vuren ingesteld, de eerste werd door Egypte voorgesteld, de tweede door de UN wegens humanitaire hulp, de derde door het Rode Kruis met eenzelfde doel en tot slot een vierde door Israël. De eerste drie zijn allemaal door Hamas verbroken en bij de vierde is helemaal niet gestopt door Hamas. Een voorstel van Hamas, met als eis dat Israël alle gevangenen moet loslaten (de meesten berecht of met een aanklacht tegen meervoudige moord), zich volledig moet terugtrekken en het gratis leveren van stroom en water (wat al gebeurd) kon niet als serieus worden genoemd en deze eisen zijn dan ook afgewezen, toch heeft Israël ook toen kort een staakt-het-vuren gehouden.

3. Israël probeert toch juist burgerdoden te voorkomen, terwijl Hamas juist op burgers mikt?

Ook dit klopt weer, de afgelopen weken heeft Hamas continue raketten geschoten op burgerdoelen in Israël, dankzij het Iron Dome heeft dit tot nu toe weinig doden opgeleverd in Israël. Daarentegen zijn er tientallen berichten (waaronder die van een zoon van een leidinggevende Hamas) en video's aanwezig waaruit blijkt dat Hamas de bevolking gebruikt als een menselijk schild. Vanaf scholen (ook die onder UNWRA staan), ziekenhuizen en andere openbare gelegenheden worden raketten afgeschoten of zijn boobytraps geplaatst. Ondanks dat Israël steeds vooraf waarschuwingen geeft blijkt dat de Hamas vervolgens hun burgers dwingen om zich naar die gebieden te begeven. Israël heeft dan ook vele malen een aanval om die reden afgebroken. Echter zoals in iedere oorlog valt het niet te voorkomen dat er af en toe burgers omkomen en helaas is dat ook hier het geval. Echter uit diverse gegevens blijkt dat het overgrote deel van de doden Hamas-leden zijn.

4. Komt het grote aantal burgerdoden niet doordat Hamas de burgers van Gaza gebruikt als ‘menselijke schilden’?

Ook hier zijn weer verschillende bewijzen aan te voeren waaruit overduidelijk blijkt dat Hamas de burgerbevolking als menselijk schild gebruikt. De opmerking van Arabische journalisten dat juist Israëlische soldaten kinderen als schild gebruikten, zijn niet aangetoond en zeer twijfelachtig omdat blijkt dat Hamas regelmatig journalisten bedreigt. In dit kader is het ook belangrijk om te weten dat ongeveer 160 Palestijnse kinderen zijn gedood doordat de Hamas hen dwong om in de tunnels te werken. Een ander voorbeeld is een UNWRA ziekenhuis dat werd opgeblazen door Hamas en een ziekenhuis dat door een raket van Hamas werd vernietigd.

5. Hamas heeft dit toch uitgelokt door raketten af te vuren, zoals ze de afgelopen jaren steeds gedaan hebben?

De afgelopen jaren zijn er ruim 16.500 raketten afgeschoten naast nog een groot aantal mortieren. Weliswaar was het in 2013 vrij rustig, maar in het tweede kwartaal van 2014 begon de Hamas of daaraan gelieerde groepen weer met het afschieten van raketten. Ondanks herhaaldelijk verzoek van Israël bleef men doorgaan. De situatie werd verergerd toen eerst een meisje werd ontvoerd en vermoord en een maand later hetzelfde drie Joodse jongens overkwam. De Israëlische regering heeft verzocht aan de Palestijnse Autoriteit om mee te helpen om de daders te vinden. Abbas gaf direct hieraan gehoor door op te roepen om alle bewijsmateriaal te vernietigen, daarnaast begonnen aanhangers van Hamas de boel verder te traineren. Ondertussen werd het afschieten van het aantal raketten vermeerderd.

6. Hamas heeft dit toch uitgelokt door drie Israëlische jongeren te ontvoeren en te vermoorden?

Het is niet duidelijk of Hamas zelf of een aan hen gelieerde groepering de Israëliërs hebben ontvoerd. Door geen enkele medewerking te verlenen aan het opsporen van de moordenaars, maar eerder het tegendeel door dit toe te juichen en het oproepen tot nog meer ontvoeringen laat zien dat Hamas achter deze daad staat en daarmee direct of indirect een oorlog heeft uitgelokt met hun buurstaat Israël.

7. Maar Hamas heeft de huidige toestand toch veroorzaakt?

Ondanks dat Israël de Gaza autonomie heeft gegeven en verschillende malen duidelijk heeft aangegeven dat het vrede wil, oa. door het gratis leveren van elektriciteit en gas en de dagelijkse stroom van vrachtauto's vol voedsel, bouwmaterialen en medicijnen erkent Hamas de staat Israël niet en roept in zijn handvest nog steeds op tot de vernietiging van Israël. Uit de vele hierboven genoemde voorbeelden blijkt dat Hamas op zijn minst deze toestand heeft uitgelokt.


Tags: Gaza, Israël, Oorlog
Gerelateerde onderwerpen: Gaza, Oorlog

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken