‹ Livius Nieuwsbrief / oktoberTachpanhes ›
Femme Fatale
Gepubliceerd op 30-09-2014

Jaren geleden werd mij in de kerk eens gevraagd wat de naam Rebekka betekende en toen flapte ik eruit dat het in modern Nederlands een "femme fatale" was. Ik zag ze nog kijken en besloot toen een daar een artikeltje over te schrijven. Vandaag was ik bij een klant en een van de medewerksters kwam bij mij omdat haar was verteld dat ik wel wat meer over de betekenis van haar naam kon vertellen en je snapt ze heet Rebekka. Ik gaf haar het artikel en ze vond dat ik het best nog een keer op mijn weblog mocht zetten en bij deze los ik mijn belofte in:

De betekenis van de naam Rebekka of op zijn Hebreeuws Rivka, waarbij de v een harde is dus meer een zachte b zoals in Abram/Avram.

Allereerst zoals het in een aantal namenboeken staat:

Gaan we kijken in Hebreeuwse woordenboeken dan zien we het volgende:

De naam is afgeleid van ravka “vastbinden (door een touw). En dan vooral het stevig vastbinden van dieren, in de oudheid bij semi-nomadische volken was het belangrijk dat de dieren niet wegliepen en het was dan ook een grote zorg dat de dieren (denk dan vooral aan dromedarissen [kamelen waren toen nog onbekend] ,ezels en paarden) goed verzorgd werden. Een meisje werd dan ook een Rivka genoemd en jongens een Rivk. Het schijnt dat bij sommige Druzen en Arabieren deze betekenis nog in zwang is. Later werd dit ook gebruikt voor vrouwen (“femme fatales”) die door hun schoonheid mannen aan zich bonden.(Chr. Pal. Christian-Palestinian Aramaic. Schwally F. Schwally, Idioticon d. Chr. Pal.; Brown-Driver-Briggs, Hebrew and English Lexicon; R. Laird Harris, Theological Wordbook of the Old Testament) en in deze betekenis is deze naam (later) vooral gebruikt in semitische talen als het Hebreeuws, Aramees en Ugaritisch. Je kunt een link naar deze laatste verklaring vinden in Gen 24:16 waar over Rebekka staat geschreven: “En die jonge dochter was zeer schoon van aangezicht, een maagd, en geen man had haar bekend; en zij ging af naar de fontein, en vulde haar kruik, en ging op.” Over slecht een paar vrouwen in de Bijbel wordt dit gezegd.

Nog later werd deze naam door de joden en christenen gebruikt als vernoeming naar Rebekka de vrouw van Izak.


Tags: Personen, Rebekka
Gerelateerde onderwerpen: Rebekka

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs