‹ Dood aan de christenenBijbelquiz (223) ›
Recensie: Het voordeel van de twijfel – Sonneveld & Matsinger
Gepubliceerd op 11-10-2014

Hoewel de meeste lezers van deze blog niet zo jong meer zijn dat ze direct tot de doelgroep behoren van dit boek leek het mij erg goed om heir toch een recensie van te plaatsen.

Een theoloog die veel voor jongeren (en vooral prikkelende teksten) schrijft en een jongerenwerker die samen een boek voor jongeren van 16-22 maken.

Het voordeel van de twijfel is een jongerenversie van het boek ‘De stilte van God’, die Sonneveld zelf heeft geschreven. Wat bezield deze schrijvers dan om er ook een jongerenversie van te maken? Matsinger zou beter moeten weten en dus begrijpen dat jongeren weinig lezen. Ze houden gelukkig wel rekening met dit feit en hebben van elk hoofdstuk een korte samenvatting geplaatst op youtube.

Het boek is vooral een erg eerlijk boek. Ze zeggen dat ze niet alle antwoorden hebben (en eigenlijk ook niet echt antwoorden willen geven), maar ze benoemen wel eerlijk de grote twijfelpunten van (christelijke) jongeren. Het doel is dan ook niet om al die twijfel weg te nemen, maar juist om die twijfel te gebruiken om dichter bij God te komen.

Ze nemen een leuk concept door te zeggen dat twijfel door een deur binnenkomt en vervolgens noemen ze die deuren. De eerste vier deuren zijn de standaard opmerkingen (die dus belangrijk zijn!))): ‘Ik merk geen verschil, Christenen zijn niet cool, Ik moet altijd zo veel en God moet iets laten merken’. In mijn werk met jongeren merk ik dat dit grote thema’s zijn en de schrijvers gaan hier erg leuk mee om. Ze gebruiken bijbelse personen om aan te geven dat zulke vragen heel normaal zijn (‘Mozes merkte ook geen verschil’) en leggen vervolgens uit hoe jij wel dat verschil kun merken! Geloof wordt hierdoor iets persoonlijks en het komt heel dichtbij de jongeren.

De laatste drie deuren (‘Ik wil God begrijpen, Liever de makkelijke weg… en Het moet wel logisch zijn’) zijn wat pittiger en frustrerender omdat het ingewikkelder is. Met teksten als ‘liefde neemt soms een omweg’ moet de lezer alsnog veel extra vragen gaan stellen en komt er weinig nieuws om de hoek kijken. Hoewel ze mooie titels gebruiken (‘De oerknal wijst naar God’), lukt het ze niet om hier het apologetische verhaal goed te mixen met de jongerencultuur. Er komen wat ad hoc antwoorden en hoewel ze goed duidelijk maken dat geloven redelijk logisch is mist het hier helaas aan de diepte die deze vragen wel nodig hebben.

Conclusie:

Matsinger en Sonneveld doen precies wat ze beloven. Uitleggen dat twijfel een goed iets is (voor ouders: geloofstwijfel houdt in dat de jongeren ten minste bezig zijn met God) en dat er ook vele bijbelse personen twijfelden. Het is dus geen zonde. Daarnaast proberen de schrijvers te sturen richting (soms moeilijke) antwoorden.

Voor jongeren is het een erg goed boek, wat makkelijk leesbaar is en ook zeker zal bijdragen aan de geloofsgroei van de jongeren die dit lezen. Tegelijkertijd zal dit boek voor iemand die niet twijfelt geen tot weinig meerwaarde hebben voor zijn/haar geloof.

Tip: een leuk boek om te geven aan een twijfelende jongere.

___________________________________

Het boek ‘Het voordeel van de twijfel’ is te bestellen bij de plaatselijke (christelijke) boekhandel of hier.

De filmpjes zijn hier te bekijken.

Uitg. Buijten en Schipperheijn B.V.

156 pagina's

ISBN13: 9789058818218


Tags: Recensie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel