‹ Bijbelquiz (224)De zoon van de meester ›
Billboards in de Bijbel
Gepubliceerd op 19-10-2014

Je ziet ze overal langs de weg, de "billboards", in de meeste gevallen reclame uitingen van bedrijven die hopen op meer omzet, soms zijn ze ideologisch en bedoelt om de voorbijgangers ergens op te attenderen. Zo kon je vroeger in Nederland als je een dorp binnenging een bord vinden met de uitnodiging om naar de plaatselijke kerken te gaan en een paar jaar geleden konden we langs de kant van één van de grote snelwegen op het dak van een boerderij de tekst "Jezus redt" lezen, welke na verschillende processen uiteindelijk verwijderd moest worden. Maar één ding is duidelijk, een billboard dient om de mensen ergens op te attenderen, waar ze anders volledig aan voorbij zouden gaan.

Het verschijnsel van billboards is dan ook een oud verschijnsel, in Pompeii en andere oude Romeinse steden werden deze vlugschriften op de muren geschreven zodat iedereen het kon lezen. Het gebeurde zelfs zo vaak dat op één zo'n antiek billboard, welke is teruggevonden, de volgende tekst stond "O muren, er staan zoveel vervelende graffiti op je, dat ik verbaasd ben dat je nog niet tot een ruïne bent ingestort". Het moge dan ook duidelijk zijn, wilde je iets bekend maken aan alle mensen dan schreef je het op een muur.

Het is dan ook niet zo vreemd dat ook in de Bijbel we dit fenomeen terugzien. De Joden in Egypte werden al voor de Exodus opgeroepen om het bekende "Hoor, Israel! de HEERE, onze God, is een enig HEERE!" (Deut. 6:4) op hun poorten of deurposten te schrijven (vs. 9) en waaruit de latere Mezoeza's zijn ontstaan. Dat dit effect had blijkt uit het geval dat in Babylon ook zo'n tekst op de muur was geschreven (Daniel 5:5), dat zelfs de koning geïntrigeerd raakte en wilde weten wat deze tekst betekende en al zijn raadslieden en andere experts inschakelde, waarop uiteindelijk Daniël het verklaarde (vs. 25ev). Ook in het Nieuwe Testament lezen we van een muur waarop de namen van de stammen van Israël zijn geschreven (Opb. 21:12). Een laatste vermelding van zo'n billboard vinden we bij de profeet Habakuk die opdracht krijgt "Schrijf het visioen op; hang mijn antwoord duidelijk op een aanplakbord, zodat iedereen het in het voorbijlopen kan lezen" (Hab. 2:2).

En ondanks het feit dat sommigen het meer als graffiti zien, terwijl anderen de billboard als een modern verschijnsel beschouwen, is het iets wat al eeuwen effectief wordt gebruikt en dat zelfs God een aantal keren zijn volgelingen hiertoe oproept.


Tags: Bijbelstudie, Billboard
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel