‹ Genesis 22 Opgang naar een offer (4)Bijbelquiz (237) ›
Araba
Gepubliceerd op 18-01-2015

Ik ben niet teruggegaan naar Jeruzalem, naar hen die voor mij [al] apostelen waren;

maar ik vertrok naar Araba en keerde weer terug naar Damascus.

Galaten 1:17 (ABvertaling)

Want deze Hagar is Sinaï, een berg in Araba, en komt overeen met het huidige Jeruzalem, dat met haar kinderen in slavernij leeft.

Galaten 4:25 (ABvertaling)

In de Galaten-brief komen we tweemaal het woord Araba tegen en dan komt direct de vraag naar boven wat daar mee wordt bedoeld. De meeste theologen zijn het er wel over eens dat het om een gebied gaat welke zich oostelijk van de Jordaan bevind en vandaar naar het zuiden en bestond uit kleine koninkrijkjes die hun eigen koningen hadden, die resideerden in Petra . Het is het gebied wat tegenwoordig de landen Jordanië en Saoedi-Arabië beslaat. Omdat sommige theorieën stellen dat de berg Sinaï niet op het Sinaïtisch schiereiland is, maar aan de andere kant van de Rode Zee, en dan de berg Jebel el Lawz in Midjan of de berg Bedr / Badr in Midjan aanwijzen, is deze tekst in Gal. 4:25 een extra aanwijzing daarvoor.

Los daarvan, Paulus vermeld in de Galatenbrief dus dat hij in deze provincie zich een tijd lang (mogelijk drie jaar, cf. Gal. 1:18) heeft teruggetrokken, voordat hij naar Jeruzalem ging. Hij is erg zwijgzaam over deze periode en we kunnen alleen maar vermoeden, zoals we ook in Gal. 1:16 een aanwijzing vinden, dat hij zich voorbereidde op zijn evangelisatiewerk en net als Mozes en Jezus zich daarom een tijd terugtrok in deze woestijnachtige omgeving.


Tags: Araba, Atlas, Bijbelstudie, Galaten, Sinaï
Gerelateerde onderwerpen: Atlas, Bijbelstudie, Sinai

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen