‹ SchatkaartenMaansverduisteringen in de Bijbel? ›
Kerken stop de banden met Sabeel
Gepubliceerd op 15-07-2015

Ik heb al vaker over de organisatie Sabeel geschreven en iedere keer verbaast het me hoe kerken toch met deze wolven in schaapskleren willen samenwerken. Zo hebben ze deze week weer een "open brief aan de kerken in Nederland inzake aanvallen op christenen en kerken in Israël en de bezette gebieden" geschreven. Op zich een goed streven, want inderdaad worden christenen steeds meer in deze omgeving verdrukt. We hoeven maar aan de oproep van ISIS te denken dat alle christenen Jeruzalem moeten verlaten OF anders vermoord worden. Dat de zogeheten Palestijnse regering dit helemaal koud laat. We hoeven maar te denken aan het zeer verontrustend incident wat op 6 juli plaatsvond in het Mar Sabba klooster niet ver van Bethlehem. Gedurende de afgelopen twee jaren is land wat eigendom is van het klooster misbruikt voor illegale bouw en de Palestijnse Autoriteit doet hier niets tegen, ondanks de vele klachten van de kloosteroverste. Echter, op 6 juli bereikte de ophitsing een nieuw dieptepunt toen een groep van zeven moslim salafisten het klooster binnen drong en de monniken begon te dreigen en lastig te vallen. We hoeven maar te denken aan de vele verdwenen christenen in de Gaza, de vele verdrukte christenen in de gebieden die onder Palestijns beheer staan en aanvallen op hun kerken moeten doorstaan.

Echter wie de brief leest zal merken dat het daar helemaal niet om gaat. Het blijkt een grote haatbrief te zijn tegen de Israëlische staat, die zij als de hoofdschuldige beschouwen. Of zoals zij het verwoorden "Een verschijnsel dat al enige jaren onze aandacht heeft en waarvoor wij nu in deze brief bijzondere aandacht vragen, betreft de reeks bedreigingen en aanslagen gericht tegen moskeeën en tegen christenen en kerkelijk bezit." Vermoedelijk was de aanleiding de kerk in Kapernaüm die in brand was gestoken en de brandstichters direct zijn opgepakt (hoewel Sabeel dit vindt als "er wordt niet noemenswaardig tegen opgetreden"). Ze stellen dat de christenvervolging "al enige jaren onze aandacht heeft", echter het is me opgevallen dat sinds hun bestaan ze nooit aandacht hebben besteed aan de vele honderden "incidenten" van christenvervolging door de Fatah, Hamas en andere groepen. Nooit is er internationaal een oproep gedaan om deze christenvervolging te stoppen, wel om de schuld hiervan bij Israël te leggen. Een aantal jaren geleden heb ik al eens aan Sabeel gevraagd om twee vragen te beantwoorden:

  1. Hoeveel christenen zijn er vervolgd en gedood door de Israëliërs?
  2. Hoeveel christenen zijn er vervolgd en gedood door de Palestijnen?

Op de eerste vraag zeiden ze "veel", op de tweede konden ze geen antwoord geven. Nu volg ik al vele jaren de christenvervolging in de wereld en ik kon dan ook aangeven dat de Israëliërs nul christenen hadden vermoord en dat sinds de autonomie van Gaza daar meer dan 12000 christenen waren verdwenen. Niet geheel verwonderlijk keken ze me met hun wolfsogen schaapachtig aan. Nu doen ze weer een oproep, die heel vroom lijkt, maar niet gericht is om één christen in die gebieden te redden, het enige is om Israël de zwarte piet toe te schuiven, met hun hele en halve leugens.

Vorig jaar verscheen er een open brief van G. Hette Abma en Gerrit Jan Loor namens de werkgroep Vanuit Jeruzalem met de oproep aan de PKN om alle banden te verbreken met deze organisatie en ook nu kan ik alleen maar de kerken oproepen om de banden met deze organisatie te verbreken.


Tags: Christenvervolging
Gerelateerde onderwerpen: Christenvervolging

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel