‹ Maansverduisteringen in de Bijbel?Updates Website ›
Sieraden uit de Bijbel en nu
Gepubliceerd op 20-07-2015

Zij zullen onder het lopen niet langer zelfverzekerd rinkelen. Want de Here zal hun mooie sieraden wegnemen, hun halskettingen en armbanden en hun prachtige sluiers. Verdwenen zijn dan hun hoofddoeken en enkelbanden, hoofdbanden, oorringen en parfums, hun ringen en juwelen, hun feestkleding, mantels, omslagdoeken, diademen en tasjes; hun spiegeltjes, de fijne lingerie en de prachtige jurken.

Jesaja 3:18-23 (Het Boek)

Sieraden zijn van alle tijden, iedere vrouw (en man) draagt tegenwoordig wel een of meerdere sieraden dat kan variëren van een eenvoudige ring, tot halskettingen, armbanden of andere meer exotische en vooral luxueuze sieraden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook in de Bijbel hier meermalen over wordt gesproken. Bij Izebel zien we terloops dat ze sieraden droeg om de komst van haar man af te wachten (2 Kon. 9:30), terwijl bij de toen nog toekomstige koningin Esther er heel wat werk van wordt gemaakt en zelfs een eigen adviseur had (Esther 2:3ev.). Anderen droegen ze als speciaal doel om mannen te verleiden (Jer. 4:30; Hosea 2:12), of en dan hoeven we maar te denken aan Thamar wilden ze graag als onderpand bij precaire situaties (Gen. 38:18), waarbij we terloops ook weten dat dus ook mannen zoals Juda sieraden droegen.

Negatief

Natuurlijk wordt er ook gewaarschuwd tegen het te nadrukkelijk dragen van sieraden, zo lezen we dat Paulus het belangrijker vond dat vrouwen “eerbare kleding, ingetogen en bezonnen” droeg dan met “met het vlechten van het haar of met goud of parels of kostbare kleren” (1 Tim. 2:9). Ook Petrus benadrukt dit en schrijft “Uw sieraad moet niet bestaan in iets uiterlijks: het vlechten van het haar, het dragen van gouden sieraden of het aantrekken van mooie kleren; maar uw sieraad moet zijn de verborgen mens van het hart, met het onvergankelijke sieraad van een zachtmoedige en stille geest, die kostbaar is voor God” (1 Petr. 3:3ev.).

Dit houdt niet in dat het dragen van sieraden wordt afgewezen, het was in die tijd (en nu ook?) haast een sport om met hun mooiste sieraden te pronken en we lezen dan ook in Jakobus 2 dat de rijken het niet moeten dragen, omdat de armen dan misschien achtergesteld worden en er wordt met deze teksten dan ook vooral benadrukt dat er belangrijker zaken zijn dan sieraden. Het is dan ook niet voor niets dat de profeet Jesaja zich daaraan ergerde en bovengenoemde opsomming van alle soorten luxueuze sieraden en kleding uit die tijd geeft. Zijn toehoorders vonden de sieraden belangrijker dan hun zorg om anderen en hun interesse naar God.

Positief

Er wordt niet alleen negatief of neutraal over sieraden gesproken in de Bijbel. We spraken al over Esther die zich er langere tijd in specialiseerde (Esther 2:3) en liet onderrichten door een adviseur om toch maar zo mooi mogelijk voor de dag te komen bij haar toekomstige man. Want het is voor een man een genot om een mooi versierde vrouw te zien. Salomo beschrijft in zijn Hooglied “Je wangen zijn liefelijk met de [neus]kettingen, je hals met de ketting [van juwelen]. Wij zullen gouden kettingen voor je maken, met zilveren balletjes” (Hooglied 1:10-11) en net als bij Esther is dit ter voorbereiding van het huwelijk of de bruiloft. Abraham liet zijn dienaar een dure gouden neusring en twee gouden armbanden aan Rebekka geven (Genesis 24). In die cultuur was het de gewoonte om een bruidsschat te geven en de toekomstige vrouw sieraden. Hoe meer dure sieraden des te meer status had de man en kon zijn bruid verwachten. Daarnaast was het geven van sieraden door de man een respect tonen voor zijn vrouw. We mogen er dan ook van uitgaan, dat al deze sieraden echt niet alleen voor die speciale gelegenheid werden gedragen, maar ook later zoals we bij Jesaja zagen.

Sieraden geven is respect tonen aan je partner, net zoals het dragen van die sieraden een respect tonen is aan degene van wie je het hebt gekregen. Het is de uiterlijke vertoning voor het grote sieraad die de persoon in zijn hart heeft en geeft aan de partner. In de Bijbel kun je lezen over zowel innerlijke als uiterlijke schoonheid. En we weten dat de uiterlijke schoonheid onder andere ook wordt bepaald door de sieraden die je draagt! Het kan leiden tot gespreksstof met de ander, waardoor je elkaar beter leert kennen, niet alleen wat voor smaak de ander heeft, maar ook de diepere achterliggende gedachten ervan. Het is dan ook mooi dat ook tegenwoordig er bedrijven zijn die zich juist met hun sieraden hierop richten.

Een van die bedrijven is Eljada, een kleine collectie van hun schitterende handgemaakte sieraden kun je zien in de foto's die voor dit artikel zijn gebruikt en die je kan kopen in veel christelijke boekwinkels of rechtstreeks via hun webshop.

Zij zullen onder het lopen niet langer zelfverzekerd rinkelen. Want de Here zal hun mooie sieraden wegnemen, hun halskettingen en armbanden en hun prachtige sluiers. Verdwenen zijn dan hun hoofddoeken en enkelbanden, hoofdbanden, oorringen en parfums, hun ringen en juwelen, hun feestkleding, mantels, omslagdoeken, diademen en tasjes; hun spiegeltjes, de fijne lingerie en de prachtige jurken.

Jesaja 3:18-23 (Het Boek)

Sieraden zijn van alle tijden, iedere vrouw (en man) draagt tegenwoordig wel een of meerdere sieraad dat kan variëren van een eenvoudige ring, tot halskettingen, armbanden of andere meer exotische en vooral luxueuze sieraden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook in de Bijbel hier meermalen over wordt gesproken. Bij Izebel zien we terloops dat ze sieraden droeg om de komst van haar man af te wachten (2 Kon. 9:30), terwijl bij de toen nog toekomstige koningin Esther er heel wat werk van wordt gemaakt en zelfs een eigen adviseur had (Esther 2:3ev.). Anderen droegen ze als speciaal doel om mannen te verleiden (Jer. 4:30; Hosea 2:12), of en dan hoeven we maar te denken aan Thamar wilden ze graag als onderpand bij precaire situaties (Gen. 38), waarbij we terloops ook weten dat dus ook mannen zoals Juda sieraden droegen.

Negatief

Natuurlijk wordt er ook gewaarschuwd tegen het te nadrukkelijk dragen van sieraden, zo lezen we dat Paulus het belangrijker vond dat vrouwen “eerbare kleding, ingetogen en bezonnen” droeg dan met “met het vlechten van het haar of met goud of parels of kostbare kleren” (1 Tim. 2:9). Ook Petrus benadrukt dit en schrijft “Uw sieraad moet niet bestaan in iets uiterlijks: het vlechten van het haar, het dragen van gouden sieraden of het aantrekken van mooie kleren; maar uw sieraad moet zijn de verborgen mens van het hart, met het onvergankelijke sieraad van een zachtmoedige en stille geest, die kostbaar is voor God.” Natuurlijk houdt dit niet in dat het dragen van sieraden wordt afgewezen, het was in die tijd (en nu ook?) haast een sport om met hun mooiste sieraden te pronken en we lezen dan ook in Jakobus 2 dat de rijken het niet moeten dragen, omdat de armen dan misschien achtergesteld worden en er wordt met deze teksten dan ook vooral benadrukt dat er belangrijker zaken zijn dan sieraden. Het is dan ook niet voor niets dat de profeet Jesaja zich daaraan ergerde en bovengenoemde opsomming van alle soorten luxueuze sieraden en kleding geeft. Zijn toehoorders vonden de sieraden belangrijker dan hun zorg om anderen en hun interesse naar God.

Positief

Er wordt niet alleen negatief of neutraal over sieraden gesproken in de Bijbel. We spraken al over Esther die zich er langere tijd in specialiseerde (Esther 2:3) en liet onderrichten door een adviseur om toch maar zo mooi mogelijk voor de dag te komen bij haar toekomstige man. Want het is voor een man een genot om een mooi versierde vrouw te zien. Salomo beschrijft in zijn Hooglied “Je wangen zijn liefelijk met de [neus]kettingen, je hals met de ketting [van juwelen]. Wij zullen gouden kettingen voor je maken, met zilveren balletjes. (Hooglied 1:10-11) en net als bij Esther is dit ter voorbereiding van het huwelijk of de bruiloft. Abraham liet zijn dienaar een dure gouden neusring aan Rebekka geven (Genesis 24). In die cultuur was het de gewoonte om een bruidsschat te geven en de toekomstige vrouw sieraden. Hoe meer dure sieraden des te meer status had de man en kon zijn bruid verwachten. Daarnaast was het geven van sieraden door de man een respect tonen voor zijn vrouw. We mogen er dan ook van uitgaan, dat al deze sieraden echt niet alleen voor die speciale gelegenheid werden gedragen, maar ook later zoals we bij Jesaja zagen.

Sieraden geven is respect tonen aan je partner, net zoals het dragen van die sieraden een respect tonen is aan degene van wie je het hebt gekregen. Het is de uiterlijke vertoning voor het grote sieraad die de persoon in zijn hart heeft en geeft aan de partner. In de Bijbel kun je lezen over zowel innerlijke als uiterlijke schoonheid. En we weten dat de uiterlijke schoonheid onder andere ook wordt bepaald door de sieraden die je draagt! Het kan leiden tot gespreksstof met de ander, waardoor je elkaar beter leert kennen, niet alleen wat voor smaak de ander heeft, maar ook de diepere achterliggende gedachten ervan. Het is dan ook mooi dat ook tegenwoordig er bedrijven zijn die zich juist met hun sieraden hierop richten. Een van die bedrijven is Eljada, een kleine collectie van hun schitterende handgemaakte sieraden kun je zien in de foto's die voor dit artikel zijn gebruikt en die je kan kopen in veel christelijke boekwinkels (http://www.eljada-webshop.nl/index.php/eljada/verkooppunten) of rechtstreeks via hun webshop (http://www.eljada-webshop.nl/index.php).


Tags: Kleding, Sieraden
Gerelateerde onderwerpen: Kleding

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin