‹ Updates WebsiteAmmonietische fossielen en koningen ›
Graffiti in de Bijbel
Gepubliceerd op 24-07-2015

Waar je tegenwoordig ook komt, overal zie je wel graffiti op verlaten gebouwen of op grote muren. Langs de snelweg zie je het op de geluidswallen. De meesten lelijk en dienen alleen maar als een soort bewijs dat de "kunstenaar" daar is geweest. Anderen zijn ware kunstwerken waar zelfs een museum van moderne kunst jaloers op kan zijn. Niet iedereen is ervan gediend en menig graffitikunstenaar ziet met lede ogen toe hoe zijn kunstwerk na een tijdje door de lokale overheden weer wordt verwijderd, terwijl anderen er juist weer een sport van maken om deze lokale overheden uit te dagen.

Oude graffiti

Graffiti is van alle tijden, in Pompeii zijn enige tientallen van dit soort opschriften gevonden, die variëren van graffiti tot hele opschriften, of gewoon politieke teksten of om iets te verkopen. Bv.

Ook in Egypte vinden we het terug bij de bekende piramiden en tempels, sommigen zijn van recente datum en die soms de woede van de archeologen en autoriteiten opwekten, terwijl, interessanter, anderen al uit de tijd zijn dat ze werden gebouwd. We mogen hieruit concluderen dat de arbeiders trots op hun werk waren, net als hun moderne tegenhangers.

Graffiti in de Bijbel

Ook in de Bijbel zien we een aantal verwijzingen naar graffiti of billboards. Een van de meest bekende voorbeelden is de zin "MENE, MENE, TEKEL, UPHARSIN" (Daniël 5:5, 25), terwijl we in Deut. 6:9 het gebod van God lezen om op "de posten van uw huis, en aan uw poorten" te schrijven "Luister, Israël! De HEERE, onze God, de HEERE is één!" (Deut. 6:4), hoewel in later tijden een Mezoeza werd gebruikt. In het Nieuwe Testament lezen we in Opb. 21:12 dat de namen van de stammen boven een ingang zullen worden geschreven. In Habakuk 2:2 is de enige vermelding dat iets op een "billboard" moet worden geschreven zodat iedereen het kan lezen en welke een soortgelijk karakter heeft als we bij sommige graffiti teksten in Pompeii tegenkomen.


Tags: Graffiti, Kultuur

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel