‹ Ik ben er nog...Hebreeuwse en Griekse fonts ›
Naamsveranderingen in de Bijbel
Gepubliceerd op 30-09-2015

In de Bijbel komen we een paar keer tegen dat de naam van een persoon tijdens zijn leven veranderd. Een bekend voorbeeld is bijvoorbeeld Saulus die later Paulus wordt genoemd (Hand. 13:9), of Simon die ook Petrus werd genoemd (Matt. 16:18).

In het Oude Testament komen we dit ook tegen en dan blijkt dat het vaak om een kleine verandering in de naam gaat. Zo lezen we dat Abram wat "verheven vader" betekent de naam Abraham "vader van velen" krijgt (Gen. 17:5), terwijl zijn vrouw Sarai "mijn vorstin, mijn prinses" de naam Sarah "vorstin, prinses" krijgt (Gen. 17:15). In beide gevallen blijkt dat de verandering van de naam ook aangeeft dat er een verandering van status plaatsvind. Een ander voorbeeld zien we bij Hosea die door Mozes de naam Jozua krijgt, ook hier een kleine verandering in de naam met een grote verandering in de betekenis, nl. "hij redt" naar "de Heere redt" gaat (Num. 13:16).

Vooral deze Oud Testamentische naamsveranderingen zijn interessant, omdat ze laten zien dat de betekenis van een naam belangrijk was voor de drager en het is dan ook niet verwonderlijk dat in dit soort gevallen de naam altijd een betere betekenis krijgt.


Tags: Abraham, Bijbelstudie, Genesis, Handelingen, Mattheüs, Sara
Gerelateerde onderwerpen: Abraham, Bijbelstudie, Mattheus, Sara

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Hadderech