‹ Gebed voor de overheidU kent meer Hebreeuws dan u denkt! Gein ›
Bijbel zonder een einde
Gepubliceerd op 27-11-2015

Iedereen weet dat de Bijbel begint met het boek Genesis en als je de Bijbel doorbladert tot de laatste pagina je eindigt in het boek Openbaring. Maar ik heb al jaren een Bijbel die helemaal geen einde heeft, het is een editie met een Hebreeuwse en een Griekse grondtekst. Sla je als Nederlander de eerste bladzijde open, dan merkt je dat je in het Griekse gedeelte komt en dat deze Bijbel begint met Mattheüs. Maar ga je helemaal achterin kijken, dan zul je merken dat deze Bijbel daar begint met Genesis. Dit komt omdat het Grieks, net als het Nederlands, leest van links naar rechts en van voren naar achteren, maar in het Hebreeuws lees je van rechts naar links en van achteren naar voren (voor het begrip van een Nederlander).

Het grappige is dat deze Bijbel daarom twee beginpunten heeft, maar geen einde en deze Bijbel heeft dan ook een belangrijke symbolische waarde. Want ga je eenmaal beginnen met te lezen in de Bijbel, dan zul je merken dat je nooit uitgelezen bent, altijd vind je weer nieuwe dingen in de Bijbel en ga je weer opnieuw beginnen met lezen. Iemand zei wel eens er is geen einde aan het lezen van de Bijbel, en met deze Bijbel is dat letterlijk, want of je nou het Griekse Nieuwe Testament leest, of het Hebreeuwse/Aramese Oude Testament altijd beland je ergens in het midden en nooit op de laatste bladzijde van deze Bijbel.


Tags: Bijbels, Boeken
Gerelateerde onderwerpen: Boeken

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel