‹ U kent meer Hebreeuws dan u denkt! SmerissenBijbelquiz (271) ›
U kent meer Hebreeuws dan u denkt! Mazzel
Gepubliceerd op 29-11-2015

In het Nederlands komen veel woorden voor die aan het Hebreeuws zijn ontleend, in deze reeks vandaag het hebraïsme Mazzel Tov.

Een van de bekendste Joodse uitdrukkingen is Mazzel Tov waarmee iemand geluk wordt toegewenst, soms wordt alleen bij een afscheid gezegd "de mazzel" waarmee hetzelfde wordt bedoeld. Ook komen we het tegen in de uitdrukking "mazzel hebben", waarmee dan wordt bedoeld dat we geluk hebben.

Het woord tov betekent "goed" en komen we al tegen in Genesis 1:4 als God zegt dat het licht wat Hij had geschapen "goed" was. Deze keer gaan we hier niet al te diep op in, we zullen dat later apart behandelen.

Het eerste woord Mazzel komt uit het Mishna Hebreeuws mazzāl en betekent letterlijk sterrenbeeld of noodlot. In de Bijbel komen we dit woord ook tegen in 2 Kon. 23:5 als mazzaloth waarbij veel commentaren denken dat hiermee de dierenriem wordt bedoeld en dat dit woord hetzelfde is als de mazzaroth welke in Job 38:32 voorkomt. Zoals we al zagen gaat het om een sterrenbeeld en als iemand Mazzel Tov zegt dan bedoelt deze persoon dat hij je een "goed gesternte" toewenst.

De uitdrukking Mazzel Tov kan ook refereren aan de 49 in het joodse kienspel, naar de numerieke waarde van de beginletters van mazzel =40 en tof =9.

Tot slot: Bij ieder hebraïsme in deze reeks willen we een 'smiley' zetten, de afgebeelde smiley is een foto van een groep sterrenstelsels die ook wel de Cheshire Cat wordt genoemd, naar de glimlachende kat uit Alice in Wonderland. Het licht van verre objecten in het heelal vervormen en buigen af door de zwaartekracht van voorgrondobjecten en dit is een mooi voorbeeld ervan (de ogen van de kat zijn in werkelijkheid maar één ster).


Tags: Hebreeuws
Gerelateerde onderwerpen: Hebreeuws

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs