‹ U kent meer Hebreeuws dan u denkt! BajesLivius Nieuwsbrief - December ›
Had Job Leishmania?
Gepubliceerd op 04-12-2015

Vanochtend zag ik een berichtje op mijn scherm dat er onder ISIS een ziekte is uitgebroken. Eigenlijk viel het hele bericht me nauwelijks op, behalve dat de ziekte op de foto (we zijn visueel ingesteld) direct door mij werd herkend. Ben natuurlijk absoluut geen specialist op het gebied van ziekten, maar deze herkende ik meteen en herinnerde me bovendien dat ik ooit hier iets over had gelezen in verband met Job. Het zou gaan om de ziekte van Leishman een besmettelijk virus dat vooral de kop opduikt in gebieden met een slechte hygiëne.

Volgens J.S. Morton leed Job aan de ziekte van Leishman, net zoals nu volgens het bericht ook de leden van ISIS daaraan lijden. Deze ziekte kan de slijmvliezen van de mond, neus, de keel en de huid infecteren. Hierdoor kan in grote mate littekenvorming en verminking optreden dat een patiënt moeilijk te herkennen is (cf. "En toen zij hun ogen van verre ophieven, kenden zij hem niet" Job 2:12). Een bepaalde vorm van de ziekte (Leishmania tropica var major) kan in twee weken builen laten zien, hierna krijgen deze builen, donkere schubachtige korsten, die in dit stadium hevige jeuk veroorzaken (cf. "En hij nam zich een potscherf, om zich daarmede te schrabben" Job 2:8). In een verder stadium veranderen deze builen in etterende zweren, waarin verschillende soorten vliegen hun eieren in de wonden leggen, waaruit maden komen ("Mijn vlees is met het gewormte en met het gruis des stofs bekleed" Job 7:5). Door deze maden komt ook het lichaam van een dode tot ontbinding ("het gewormte is hem zoet" Job 24:20).

Of het daadwerkelijk om deze ziekte gaat weet ik niet, in veel commentaren wordt gesproken over een vorm melaatsheid die Elephantiasis wordt genoemd en men baseert zich hierbij dan bijna altijd op Job 30:30 "Mijn huid is zwart geworden over mij, en mijn gebeente is ontstoken van dorrigheid", maar ook of het om deze ziekte gaat durf ik niet te beweren. Misschien dat er een arts of andere deskundige onder mijn lezers is die hier wat meer over kan vertellen.


Tags: Job, Ziekte
Gerelateerde onderwerpen: Ziekte

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij