‹ U kent meer Hebreeuws dan u denkt! GajesBijbelquiz (274) ›
Recensie: 150 Palestijnse fabels
Gepubliceerd op 14-01-2016

Tom S. van Bemmelen is een doorgewinterde politicus, in zijn politieke loopbaan was hij Statenlid in de provincie Zuid-Holland, lid van de 1ste Kamer en daar woordvoerder Defensie en Verkeer en Waterstaat, voorzitter van de VVD afdeling Den Haag en Buitenlandsecretaris van het landelijk hoofdbestuur van de VVD. Momenteel is hij ondanks zijn 85 jaar een actieve voorzitter van Likoed Nederland. Het is in die hoedanigheid dat hij het boek "150 Palestijnse fabels" schreef en welke in november vorig jaar op de markt verscheen.

Bij het een eerste keer doorbladeren van het boek zien we dat alles netjes op alfabetische volgorde is gerangschikt. Serieuze zaken als dat er Apartheid zou heersen in Israël, of dat Israël racistisch zou zijn en wat de rol en houding is van de Europese Unie worden behandeld naast fabels als het bloedsprookje dat Israël alleen maar oorlog voert om het bloed van Palestijnse kinderen te drinken, of dat het hen alleen maar te doen is om de orgaanhandel van de door hen gedode Palestijnen. Bij sommige hoofdstukken moet je glimlachen als je denkt dat mensen dit daadwerkelijk zouden geloven. Helaas blijkt dat als we naar de reguliere nieuwsmedia kijken regelmatig dit soort zaken door de journalisten voor waarheid worden gehouden, zonder te controleren of het echt zo is. Het is om die reden dat dit boekwerkje dan ook zeer handig is om als naslagwerk te gebruiken.

Maar daar zit ook meteen de grote keerzijde van het boek, de inhoud is ronduit eenzijdig vanuit een Israëlisch perspectief geschreven. Daarnaast is het een groot gemis dat voetnoten naar bewijsmateriaal van de beweringen ontbreken. Van Bemmelen kan dan wel in de inleiding stellen ‘iedereen kan tegenwoordig immers de feiten eenvoudig op internet controleren’, maar daar zit het probleem, want internet is niet betrouwbaar en er is een veelvoud van websites die juist het tegenovergestelde beweren. Nu twijfel ik geen moment aan de betrouwbaarheid van de schrijver en diverse fabels die hij behandeld zouden dan ook eenvoudig zijn om te controleren. Bijvoorbeeld de stelling dat Timmermans gezegd zou hebben dat "Europa een dubbele standaard hanteert richting Israël", we vinden dit op internet terug in de JPost, maar verder in geen enkele andere betrouwbaar niet eenzijdig gerichte nieuwsmedia uit die periode. Nu zegt dit niet veel, want veel van dit soort zaken komen zelden in de westerse media, daarom een andere stelling, dat het een fabel is dat de Palestijnen de nakomelingen zijn van de Filistijnen. Deze is makkelijker te controleren en wordt elders op onze website aangetoond dat dit inderdaad niet waar is. Ook de mythe die we regelmatig horen dat Israël een land is met een vreselijke atmosfeer en daarom niet geschikt is voor toerisme is makkelijk te weerleggen. Ben zelf meermalen in Israël geweest en het is een schitterend land om als toerist naar toe te gaan en waar het over het algemeen veiliger is dan in een grote stad in Nederland en de bevolking of het nu Israëliërs, Druzen, Bedoeïenen of Arabieren waren, zijn zeer vriendelijk en behulpzaam. Tot slot een laatste fabel, dat Jezus een Palestijn zou zijn, komen we inderdaad tegen bij groeperingen zoals Sabeel, maar is zo doorzichtig omdat met een klein beetje Bijbelkennis dit meteen doorgeprikt wordt (wat moeten we anders met teksten Koning der Joden, Mat. 2:1).

Ondanks de eenzijdige benadering en het gemis aan voetnoten is het zeker een boek wat de moeite waard is om te lezen. Alle artikelen bij elkaar geven een goed inzicht hoe de westerse nieuwsmedia de door de politieke correctheid ingegeven leugens en halve waarheden verspreiden, zonder dat deze nieuwsmedia ook de andere kant belichten. Dit boek laat een andere kant zien en geeft om die reden een goed tegenwicht. Het geeft zeker geen antwoorden, wel dat het conflict tussen de Israëliërs en de Palestijnen een problematiek is die door de wereldleiders al dan niet bewust in stand wordt gehouden.

Het boek kan hier besteld worden of bij:

Uitgeverij Aspekt

Tom S. van Bemmelen

ISBN: 9789461538321

387 pagina's

November 2015

Prijs: €19.95


Tags: Israël, Politiek, Recensie
Gerelateerde onderwerpen: Politiek

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel