‹ Bijbelstudie hulpmiddelenMoeder en schoondochter ›
Het joodse Evangelie van Johannes
Gepubliceerd op 17-02-2016

Sommige boeken intrigeren me al voordat ik ze heb gelezen, het boek van Eli Lizorkin-Eyzenberg behoort tot deze categorie. Het evangelie van Johannes is namelijk enerzijds enorm pro-Joods (Joh. 4:22 “want de zaligheid is uit de Joden”) als anderzijds anti-Joods (“Gij zijt uit den vader den duivel”). Het is dan ook intrigerend dat juist een Jood over dit evangelie een commentaar schrijft. Het wordt nog intrigerender als blijkt dat de schrijver het boek niet voor Joden heeft geschreven, maar voor christenen. Dat wil allerminst zeggen dat hij om die reden zich wil afzetten tegen de Joden, het is eerder het tegenovergestelde.

Het boek is een uitnodiging aan de lezer om de traditionele (Joodse) opvattingen over het Evangelie van Johannes opzij te zetten en te vervangen door een ander, meer getrouwer perspectief, aan de oorspronkelijke tekst. Normaal lezen we de Bijbel door de bril van 21ste eeuwse mensen, de schrijver interpreteert te tekst zodanig dat de lezer gedwongen wordt om het te lezen door de ogen van de eerste eeuwse bevolkingsgroepen voor wie het evangelie werd geschreven. Dit is dan ook de grote meerwaarde van het boek, je gaat het evangelie opnieuw lezen en komt op inzichten waar je eerder overheen las. Bijvoorbeeld vaak lezen we in commentaren dat “In het begin was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God” (Joh. 1:1) een unieke vondst is uit het christendom, de schrijver laat zien dat dit idee ook al bij andere Joden voorkwam en citeert meerdere teksten van de Alexandrijnse Jood Philo “the most universal of all things is God; and in the second place the Word of God.” (Allegorical Interpretation, II, 86); “…the shadow of God is His Word, which He used like an instrument when He was making the world…” (Allegorical Interpretation, III, 96).

Het zijn dit soort verklaringen die het boek waardevol maken en beslist de moeite waard om te lezen.

Boekinformatie

Titel: The Jewish Gospel of John Discovering Jesus, King of All Israel

Schrijver: Eli Lizorkin-EyzenbergJaar uitgave: 2015

ISBN: 9780996698122

Bestellen en verdere informatie


Tags: Recensie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin