‹ Livius Nieuwsbrief - MaartC.S. Lewis ›
Doelgroepbijbels
Gepubliceerd op 29-02-2016

De afgelopen eeuwen zijn er vele soorten Bijbels op de markt gebracht met een speciaal doel, namelijk om de lezer snel te voorzien van achtergrond informatie. Een van de allereerste doelgroep Bijbels die in Nederland op de markt werd gebracht was de Staten Vertaling met kanttekeningen die nog steeds veel wordt gebruikt. Een andere is de The Thompson Chain Reference Bible van Frank Charles Thompson waarin men snel kan zien waar een bepaald begrip verder in de Bijbel wordt gebruikt.

Een nieuw genre zijn de zogeheten StudieBijbels welke zowel in een HSV als NBV versie is uitgegeven en die, zij het zeer verkort, lijken op de Statenvertaling met kanttekeningen. Speciaal voor de jeugd zijn er nu ook Jongerenbijbels, met daarin allerlei artikelen die speciaal voor hen zijn geschreven. Nieuw is de Vrouwenbijbel, met daarin allerlei artikelen waar zij in geschikt zijn en binnenkort komt ook een versie voor de mannen.

We kunnen ons dan ook afvragen of al dit soort speciale doelgroep Bijbels wel nodig zijn, hebben we niet voldoende aan een gewone Bijbel. Natuurlijk is een gewone Bijbel belangrijk, maar in de praktijk blijkt dat de lezer niet altijd direct begrijpt wat er met een bepaalde passage wordt bedoeld en zal dan graag daar meer informatie over willen weten. Daar niet alle lezers een uitgebreide bibliotheek hebben met commentaren, zijn juist deze doelgroep Bijbels een uitkomst. Want naast de gehele Bijbeltekst, wordt in aparte perikopen ingegaan wat wordt bedoeld met deze passages en dat is de meerwaarde van dit soort Bijbels.

(Voor meer informatie en eventueel bestellen kunt u op de links klikken.)


Tags: Bijbels, Boekenrubriek, Recensie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin