‹ Livius Nieuwsbrief - Juni 2018Livius Nieuwsbrief - Juli 2018 ›
Waarom zijn alle afbeeldingen geblokkeerd?
Gepubliceerd op 01-07-2018

Sinds we ruim 10 jaar geleden begonnen de content te verrijken met beeldmateriaal onder het motto “een afbeelding zegt meer dan duizend woorden” hebben we een archief opgebouwd van een kleine 30.000 afbeeldingen waarvan meer dan 7.000 op onze website staan.

Al vanaf het begin hebben we zoveel mogelijk eigen materiaal gebruikt of dat van goedwillende vrijwilligers. Daarnaast werd ook materiaal uit de archieven van Wikimedia Commons gebruikt omdat deze onder een ‘Creative Commons-licentie’ is vrijgegeven.

Het afgelopen jaar hebben we meermalen mails gekregen van boze ‘fotografen’ die betogen dat we hun auteursrechten geschonden zouden hebben en torenhoge schadevergoedingen eisten, welke soms in de duizenden euro’s liep. Nu zijn we een kleine organisatie die een nog kleiner budget heeft en volledig drijft op vrijwilligers. Het wrange is dat in alle gevallen het foto’s betrof die door ons zelf waren gemaakt en dat deze mails niets minder waren dan ordinaire oplichterspraktijken.

Het probleem is dat niet alleen wij hiervan slachtoffer zijn maar ook veel andere websites. We hebben geconstateerd dat veel archiefinstellingen hun beeldmateriaal verwijderen omdat het risico te groot wordt om het te laten staan. Een van de redenen zijn de hoge juridische kosten die steeds opnieuw gemaakt moeten worden bij iedere keer als iemand een rechtszaak aanspant omdat die beweert dat hij de kopierechten heeft.

Zoals gesteld we hebben hier niet het budget voor en evenmin de mankracht. Daarom hebben we besloten voorlopig al ons beeldmateriaal te verwijderen en deze over te zetten naar een nieuwe beeldbank, waarbij van iedere afbeelding naast de gebruikelijke informatieve informatie nu ook technische informatie wordt gezet, zoals door welk natuurlijk persoon de afbeelding is gemaakt, welke datum, welke land, aanvullend bewijsmateriaal zoals vliegtickets, hotelovernachtingen, portretrecht, rechten om de afbeelding te gebruiken (indien van derden) en meer van dergelijke zaken.

Omdat ons meeste materiaal niet onder CC valt, wordt ook een licentie-systeem opgezet waaruit blijkt hoe men onze foto’s kan en mag gebruiken. Hierin zijn tevens de tarieven opgenomen die we gaan berekenen bij oneigenlijk gebruik. De reden hiervan is dat bij eventuele komende (gerechtelijke) aanklachten, we ons materiaal op deze manier juridisch beter kunnen beschermen en deze tarieven zullen doorbelasten richting de oplichters.

We weten dat het een grote tegenslag is voor onze trouwe bezoekers, maar ook met het oog op de komende internetramp menen we dat dit voorlopig de beste manier is om de toekomst van onze website te garanderen.

Wilt u ons helpen? Het programmeren van de nieuwe Beeldbank en het vullen is iets wat door onszelf gedaan moet worden. Draagt u ons project een warm hart toe en wilt u ons steunen? Overweeg dan een donatie over te maken of bijvoorbeeld uw boeken te kopen via onze webshop.

Update: Ook Historiek heeft dit weekeind eenzelfde besluit genomen.

Linked: Internetproblemen – Mainzer Beobachter

… of de evangelische website Aantekeningen bij de Bijbel, die overigens drie …


Tags: Website news

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs