‹ Het groene geloofLivius Nieuwsbrief - November 2019 ›
Golgotha, een vuilnisstortplaats
Gepubliceerd op 30-10-2019

Zonder meer een van de meest rustieke plekken is de graftuin in Jeruzalem. Deze plek is met haar vele hoekjes waar je heerlijk kan zitten de afgelopen jaren steeds meer een plek geworden die vooral protestantse en evangelische christenen bezoeken en dan ook achter in de tuin even genieten van de rots Golgotha. Overal zijn er groepen toeristen die luisteren naar de gids wat er allemaal te zien is, aan hun gezichten is te zien dat ze genieten van het de vele christelijke liederen die andere groepen zingen. Ook al is deze plek zoals de meeste “heilige plekken” discutabel, hij springt eruit omdat het in een wervelende stad als Jeruzalem een rustpunt is waar men even kan bekomen van de vele indrukken die men als toerist de afgelopen dagen heeft opgedaan.

Langzaam lopen onze toeristen verder naar achteren om daar die prachtige rotswand te zien die eruit ziet als een grote schedel, de plek Golgotha waar (althans door de gidsen) wordt verkondigd dat Jezus is gekruisigd. Bijna meteen is er de anticlimax, het vredige gezang wordt luid overstemd door toeterende bussen van de bushalte die daar ligt. Verstoord zie je een paar toeristen naar die bussen beneden kijken, zien tot hun grote onthutsing de vele vuilnis die daar is gestort. Geschrokken kijken ze weer omhoog, naar die rots die toch wat minder op een schedel lijkt dan het eerst leek, dan valt plotseling hun oog op een paar Arabische teksten. Horen van een gids dat er staat “Er is geen God dan Allah, en Mohammed is zijn boodschapper”, terwijl de andere tekst betekent “Begraafplaats van de islamitisch Moedjahedien”.

Niet geheel zeker wat ze ervan moeten denken ontkomen ze niet aan de indruk dat dit met opzet is gedaan. Zonder dat deze toeristen erbij stilstaan zijn ze gekomen op een plek waar een geestelijke strijd aan de gang is. Waarin volgers van een maangod denken dat ze met wat vuil gooien op een in hun ogen “heilige plek” ze superieur zijn aan de christenen. Daarbij vergetend dat protestantse en evangelische christenen helemaal geen heilige plekken hebben en dat door deze daad ze alleen maar laten zien dat ze geen enkel respect hebben voor hun eigen profeten (want was Jezus niet ook een van hun profeten?).

Eenmaal teruglopend in de graftuin, komen onze toeristen langs een graf met bij de ingang op de deur de tekst “He is not here, for He is risen” (“Hij is hier niet, maar Hij is opgestaan”), de tekst uit Lukas 24:6 waarmee de engelen jubelden dat Jezus uit de dood is opgestaan, dat daarmee Zijn Verlossingswerk voltooid is en heeft overwonnen. Het is om die reden dat die islamitische teksten achterhaald zijn, slechts nog een achterhoedegevecht zijn, waarmee satan als een briesende leeuw tekeer gaat en waarvoor wij christenen alleen maar nuchter en waakzaam hoeven te zijn (1 Petr. 5:8).


Tags: Golgotha
Gerelateerde onderwerpen: Golgotha

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin