‹ Wereldwijde crises in Openbaring 8De leer van de opname van de gemeente (2) ›
De leer van de opname van de gemeente (1)
Gepubliceerd op 18-06-2020

Broeder Sidney Wilson schreef in de eerste helft van de jaren zestig elke veertien dagen een artikel in het blad ‘Kracht van Omhoog’ onder de kop ‘De komende wereldcrisis’, met als ondertitel: 'Bijbelcursus over de komende wereldcrisis, de wederkomst van Christus en het komende Koninkrijk'.

Begin juni 1963 kreeg ik studie 7 onder ogen, het Pinksternummer van Kracht van Omhoog, 31 mei 1963. In dat artikel ging het over, wat bekend staat als de leer van de opname van de gemeente. Ik dacht dat ik daar wel zo’n beetje alles van wist (geleerd bij Johannes de Heer), maar dat bleek een misvatting. Broeder Sidney toonde aan dat deze lering geen steun vindt in de passage die daar het meest voor wat aangehaald, 1 Thes. 4:13-17. Het was met name het woordje ‘tegemoet’ dat Paulus daar gebruikt, dat mijn ogen opende voor de onjuistheid van de uitleg die ik tot dusverre als de ware had gehouden. Hier volgt de passage van wat Sidney Wilson schreef en die mij aan het denken zette.

Laten we eens naar 1 Thes. 4 kijken en goed zien wat er NIET staat en wat er WEL staat. Wat er NIET staat is dit: We gaan de Here tegemoet in de lucht en worden dan in een oogwenk weggevoerd met de Heer mee, ver weg van de aarde. Er wordt hier wel eens bij verteld, dat we zeven jaar bruiloft zullen vieren in de hemel. terwijl de grote verdrukking woedt op aarde. Wij zouden alleen willen weten uit welke Bijbel men deze informatie haalt.

Nee, er staat helemaal niet dat we de Heer ontmoeten en dat we dan worden weggevoerd.

Wat er dan WEL staat? Er staat dat we worden ‘weggevoerd’ de Here tegemoet. Ja maar dat is een groot verschil.

Nemen we even aan dat we in Amsterdam wonen. Op zekere dag komt een vriend uit Groningen ons bezoeken. Hij komt met de trein. We bellen een taxi op en de taxi ‘voert ons weg’ naar het station, om onze vriend te ontmoeten. En inderdaad treffen we hem daar aan.

Nu deze vraag. Betekent dit dat wij Amsterdam verlaten?

Veronderstel ook dat we een kennis in Amsterdam hadden verteld: ‘Mijn vriend uit Groningen komt vandaag en ik ga hem van het station afhalen’. En veronderstel verder dat die kennis dan aan iedereen had uitgebazuind, dat onze vriend uit Groningen ons had opgehaald en dat wij voor zeven jaar met hem meegegaan waren naar Groningen!!!

De grote moeilijkheid is dat we in 1 Thes. 4:17 iets gelezen hebben, dat er helemaal niet staat. En héel de theorie van de twee wederkomsten is gebaseerd op deze TOEVOEGING!

Er staat trouwens ook helemaal niet dat de Here ONS tegemoet komt. Integendeel, wij gaan HEM tegemoet. Hij komt naar ONS toe. Hij is onderweg naar de aarde.

Hetzelfde woord ‘tegemoet’ vinden we in verband met Paulus' reis naar Rome. ‘En zo gingen wij naar Rome. En vandaar kwamen de broeders ons tot Forum Apiï en Tres Tabernee TEGEMOET' (Hand. 28:15). Betekent dit nu dat Paulus rechtsomkeert maakte naar Jeruzalem en die broeders met zich meenam daarheen?

Nee, die broeders waren, vanuit Rome, Paulus tegemoet gegaan en toen zij hem ontmoetten, maakte niet Paulus rechtsomkeert, maar ZIJ maakten rechtsomkeert en zij gingen terug naar Rome, samen met Paulus. Zo ook zullen wij Jezus tegemoet gaan en met Hem terugkeren naar de aarde.

Nergens is er sprake van een geheime komst voor de gemeente, apart van Christus’ komst voor de wereld.

Tot zover het citaat uit de studie van Sidney Wilson. Voor wat betreft dat woordje ‘tegemoet gaan’ wat mij de ogen opende, kan ik nog verwijzen naar Math. 25:1 en 6 waar het ook gebruikt wordt in de gelijkenis van de wijze en dwaze meisjes. De meisjes gaan de bruidegom tegemoet.

Het Griekse woordje apantèsis G529 betekent ‘ontmoeting’ of ‘naar de ontmoeting’ en is afgeleid van het werkwoord apantaoo G528 dat ontmoeten of tegenkomen betekent.

Apantèsis komt vier keer voor in het NT. Ik noem de teksten nog een keer: Matth. 25:1 en 6, Hand. 28:15 en 1 Thes. 4:17.

Morgen meer, met name over de herkomst van de leer van de opname van de gemeente.

Drs. C.A.E. Groot


Tags: Opname van de Gemeente
Gerelateerde onderwerpen: Opname van de Gemeente

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken