‹ De leer van de opname van de gemeente (5)De leer van de opname van de gemeente (slot) ›
De leer van de opname van de gemeente (6)
Gepubliceerd op 24-06-2020

De leer van de opname van de gemeente doet de Here Jezus tekort!

Toen Jezus in Bethlehem werd geboren was dat in povere omstandigheden.
Hoewel Jozef van de omstandigheden rond de geboorte van Jezus het beste gemaakt zal hebben, was er toch sprake van een komst in eenvoud en nederigheid.
Hij had de glorie van de hemelse heerlijkheid verlaten om mens te worden zoals wij.
Om langs die weg ons, zondaars, weer in staat te stellen om verzoend te raken met de Vader in de hemel. Een breuk ontstaan in het paradijs, die sindsdien alle mensen, waar ter wereld en in welke eeuw ook, heeft geraakt en raakt in denken, spreken en handelen.

Wat een liefde om, terwijl Hij zonder zonde was, te sterven voor mensen die dat absoluut niet verdienen. Daar blijven wij, die met ons hele hart Zijn volgeling zijn geworden, Hem tot in eeuwigheid dankbaar voor.

Hoe anders laat het Nieuwe Testament Zijn overwinning zien. Na Zijn dood aan het kruis begon de glorie op de derde dag. De dood werd verslagen. Het Leven won.
Vanaf die dag zien we een ‘andere’ Jezus. Met dat ‘andere’ bedoel ik dat bepaalde aardse werkelijkheden niet meer voor Hem golden. Immers Hij kon plotseling ergens verschijnen, waarvan wij zouden zeggen: dat kan niet, Joh. 20:19 als voorbeeld.

Wat zal het een feest geweest zijn toen Jezus bij de hemelvaart weer Zijn ‘Vaderlijk’ huis mocht binnengaan. Wat zullen de hemelse legerscharen gezongen hebben.
De Bijbel zegt dat Hij daar voor ons bidt en pleit, Rom. 8:34 en Hebr. 7:25, zoals ook de Heilige Geest dat doet, Rom. 8:26, 27. Niet overbodig als je jezelf een beetje kent.

Glorie voor Jezus

Er komt een dag dat we Hem zullen zien in een ongekende glorie. De dag die de Vader heeft bepaald waarop alles voorgoed anders wordt.
Ik heb nooit begrepen dat de voorstanders van de leer van de opname van de gemeente niet inzien dat Zijn komen, door Hem Zelf en in het spoor door de apostelen, beschreven wordt als een geweldig gebeuren, waar niemand van ons ten volle bij kan bedenken hoe dat zal zijn.
Het past niet om te geloven dat de Here Jezus, min of meer in stilte, Zijn kinderen komt ophalen en hen meeneemt naar de hemel, om hen op die manier te bewaren voor moeilijke tijden op aarde. Als ik zie wat daar voor een plaatjes op FB of Google worden gezet, plaatjes van chaos op aarde omdat alle christenen plotseling verdwenen zijn, auto's onbestuurbaar etc. dan gruw ik daarvan. Wat een kromme manier van denken. Maar gelukkig, onze Vader in de hemel is anders.

Luister naar wat Jezus er zelf over zegt in Matth. 24: 29-31. Als Hij eerst iets heeft gezegd over de dagen die aan Zijn komst voorafgaan, een zware tijd!, gaat Mattheüs verder met: ‘Na de verdrukking van die dagen zal de zon verduisterd worden, zal de maan haar schijnsel niet geven, zullen de sterren van de hemel vallen, zullen de krachten van de hemelen heftig bewogen worden. Dan zal het teken van de Zoon des Mensen verschijnen aan de hemel; dan zullen alle stammen van de aarde rouw bedrijven; dan zullen zij de Zoon des mensen zien, als Hij op de wolken van de hemel komt met grote kracht en heerlijkheid. Dan zal Hij zijn engelen uitzenden onder luid bazuingeschal en zij zullen Zijn uitverkorenen (al de wedergeboren mensen) bijeenbrengen uit de vier windstreken, van het ene uiterste van de hemelen tot het andere uiterste ervan’.
Met andere woorden er zal niemand ontbreken die God door Jezus hebben leren kennen als Vader.
Dezelfde woorden vinden we bij Markus, 13:24-27 en Lucas 21:25-27. Lucas voegt er aan toe: ‘Wanneer deze dingen beginnen te gebeuren, kijk dan omhoog, hef uw hoofd op, omdat uw verlossing nabij is’.
We moeten in die ongelooflijk spannende, moeilijke momenten niet het hoofd laten hangen, maar dat opheffen. Met het lied Opw. 288 ‘Hef je hoofd omhoog (ook vandaag!) want de Koning komt. Vol van heerlijkheid is Zijn majesteit. Dat is ons, mijn perspectief vandaag.

Laten we ons goed realiseren dat wij een Koning, Koning Jezus verwachten. Hij komt met Zijn dienaren (engelen) en wordt door ons ingehaald zoals ik dat eerder deze week heb uitgelegd toen het ging over het woord ‘parousia’.
Dat is de boodschap van God in het Nieuwe Testament. Wie daar aan af doet, doet afbreuk aan Zijn komst in glorie.
De engel zei het al tegen Maria voordat Jezus geboren was: ‘Hij zal groot zijn en de Zoon van de Allerhoogste genoemd worden, en God, de Here zal Hem de troon van Zijn vader David geven en Hij zal over het huis van Jacob koning zijn tot in eeuwigheid en aan Zijn Koningschap zal geen einde komen’.
Dat nu wordt bevestigd als Hij komt! Halleluja. Daar zing ik van. Daar heb ik liederen over gecomponeerd en geschreven. Niet om het heden te vergeten, maar om vandaag het besef levend te houden dat er een grootse toekomst is, met Jezus in het stralende midden.
Het in stilte komen van onze Heer om Zijn kinderen op te halen en mee te nemen naar de hemelse heerlijkheid, veilig voor de ellende die op aarde losbarst, past daar bepaald niet bij!

Wordt vervolgd

Drs. C.A.E. Groot


Tags: Opname van de Gemeente
Gerelateerde onderwerpen: Opname van de Gemeente

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Hadderech