Aantekeningen bij de Bijbel
Vragen, overdenkingen en achtergronden over de Bijbel,
welke resulteren in allerlei aantekeningen.
SV | Toen ging er een uit in het veld, om moeskruiden te lezen, en hij vond een wilden wijnstok, en las daarvan, zijn kleed vol wilde kolokwinten, en kwam, en sneed ze in den moespot; want zij kenden ze niet. |
WLC | וַיֵּצֵ֨א אֶחָ֣ד אֶל־הַשָּׂדֶה֮ לְלַקֵּ֣ט אֹרֹת֒ וַיִּמְצָא֙ גֶּ֣פֶן שָׂדֶ֔ה וַיְלַקֵּ֥ט מִמֶּ֛נּוּ פַּקֻּעֹ֥ת שָׂדֶ֖ה מְלֹ֣א בִגְדֹ֑ו וַיָּבֹ֗א וַיְפַלַּ֛ח אֶל־סִ֥יר הַנָּזִ֖יד כִּֽי־לֹ֥א יָדָֽעוּ׃
|
Trans. | wayyēṣē’ ’eḥāḏ ’el-haśśāḏeh ləlaqqēṭ ’ōrōṯ wayyiməṣā’ gefen śāḏeh wayəlaqqēṭ mimmennû paqqu‘ōṯ śāḏeh məlō’ ḇiḡəḏwō wayyāḇō’ wayəfallaḥ ’el-sîr hannāzîḏ kî-lō’ yāḏā‘û: |
Algemeen
Zie ook: Kolokwint, Wijnstok
Aantekeningen
Toen ging er een uit in het veld, om moeskruiden te lezen, en hij vond een wilden wijnstok, en las daarvan, zijn kleed vol wilde kolokwinten, en kwam, en sneed ze in den moespot; want zij kenden ze niet.
- wilden wijnstok, nl. dat de plant leek op een wilde wijnstok. Het grote verschil is dat een wijnstok omhoog groeit, maar dat bij de niet gecultiveerde vorm de jonge scheuten vaak op de grond liggen.
- wilde kolokwinten, Als klein kind wordt je al bijgebracht dat je niet zomaar onbekende planten moet plukken en eten. Dat dit een wijze les is blijkt uit deze geschiedenis van de profeet Elisa en de profetenzonen van Gilgal (2 Kon. 4:38-41). Elisa had honger en vroeg ze of ze iets te eten wilden maken, vervolgens gaat er een op uit om in het veld wat eetbare planten te verzamelen. Op een gegeven moment ziet hij een heleboel vruchten die lijken op de watermeloen (Citrullus lanatus Mansf., Num 11:5). Hoe gelukkig moet hij op dat moment zijn geweest toen hij zo'n grote voorraad vruchten zag, waarmee hij in één keer voldoende had voor al die hongerige monden. Wat een teleurstelling was het toen na een eerste nuttiging bleek dat ze bitter waren: "als zij aten van dat moes, dat zij riepen en zeiden: Man Gods, de dood is in den pot! En zij konden het niet eten" (2 Kon. 4:40). Dat het hier inderdaad om de kolokwint gaat blijkt niet alleen uit de bittere smaak, maar ook uit de toevoeging “wilde kruipplant of slingerplant” in deze passage (2 Kon. 4:39).
De opmerking van de hongerige horde de dood is in den pot! (vs. 40) kan kloppen, daar de vruchten van de kolokwint vrij bitter zijn en bij het nuttigen van grote hoeveelheden zelfs giftig. Waterige buikloop, verzwakte polsslag, stuipen, bewegingloosheid en afkoeling van het lichaam met een mogelijk snelle dood zijn enkele van de symptomen van het nuttigen van de vruchten. Elisa geeft als oplossing door "meel" aan de bittere vruchten toe te voegen, waardoor enerzijds de smaak verbeterde en anderzijds het bittere glycoside colocynthine minder agressief werd. Desniettemin mogen we ervan uitgaan dat de profetenzonen flink aan de diarree waren daarna.
Vertaalnotities
Zie hier voor een verklaring van de gebruikte coderingen.
Zie hier over het gebruik van de interlineair.
Toen ging er een uit in het veld, om moeskruiden te lezen, en hij vond een wilden wijnstok, en las daarvan, zijn kleed vol wilde kolokwinten, en kwam, en sneed ze in den moespot; want zij kenden ze niet.
- גֶּ֣פֶן שָׂדֶ֔ה H1612 H7704 "wilde wijnstok", op basis van het uiterlijk van de kolokwint
- פַּקֻּעָה H6498 hapax, zn. mnl. mv. "kolokwint, Citrullus colocynthus"; De plant wordt alleen hier genoemd en als פְּקָעִ֔ים (mv. vrl.) "ornament" in 1 Kon 6:18; 7:24.
____
Koop nu
Commentaar
Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!