‹ Livius Nieuwsbrief - Maart 2019
Recensie: Wahibra - Emakhet en andere Grieken
Gepubliceerd op 22-03-2019

Binnenkort is er de Week van de Klassieken, georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden en Tresoar, in samenwerking met het Allard Pierson Museum, Athenaeum Boekhandel, het Nederlands Klassiek Verbond, Roma Aeterna en Addisco Onderwijs. Voor deze gelegenheid heeft Jona Lendering het themaboekje “Wahibra - Emakhet en andere Grieken” geschreven.

De naam is niet zomaar toevallig gekozen, iedereen die Rijksmuseum van Oudheden in Leiden binnengaat, moet bij de elektronische toegangspoortjes langs de bijna tweeënhalve meter hoge basalten sarcofaag van Wahibre-em-achet. Hij was ooit een voorname hoveling in het oude Egypte en uit de namen van zijn ouders weten we dat Wahibre-em-achet afkomstig is uit Griekenland. Hiermee is meteen duidelijk waar het in dit boekje over gaat: migranten.

Of deze migranten nu vluchtelingen, kolonisten, soldaten of nomaden waren, ze hadden allemaal gemeen dat ze naar een ander gebied of land trokken om daar een beter bestaan op te bouwen. Lendering haalt meerdere voorbeelden aan, waaronder ook de Hebreeërs die uit Egypte trokken, doet dit aan de hand van enkele overgeleverde teksten en vergelijkt die met de archeologische opgravingen. Belangrijker is dat hij laat zien hoe historici en archeologen hierin kunnen samenwerken en daarbij gebruik makend van moderne technieken, zoals DNA- of isotopenonderzoek, tot nieuwe inzichten komen.

Door deze moderne technieken blijkt dat de mens vroeger mobieler was dan men eerst had gedacht, dat het zelfs een verklaring kan zijn voor culturele veranderingen. Lendering gaat zelfs zover dat hij het samenvat als “De antieke manier van denken – iedereen stamt af van allochtonen – is immers nogal anders dan die in de huidige samenleving, waarin iedereen een vaste woon- of verblijfplaats heeft en een landverhuizer geldt als afwijkend.

Het is een themaboekje en heeft als beperking dat de nieuwe inzichten niet tot in detail worden uitgewerkt, maar aan de andere kant laat het juist zien dan het wetenschapsgebied ‘oudheidkunde’ niet statisch is, maar volop in beweging en de moeite waard is om te volgen en te bestuderen. We moeten het boek dan ook eerder zien als een eerste kennismaking met waar de moderne oudheidkunde zich nu mee bezig houdt.

We bevelen iedereen dan ook aan om dit boek te lezen en naar een van de vele activiteiten te gaan die er te beleven zijn tijden de Week van de Klassieken.

Het boek van Jona Lendering is hier te bestellen.
Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel